Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 10 martie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 10 martie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 10 martie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 10 martie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi. Credincioșii îi prăznuiesc marți pe Sfântul Codrat, Ciprian și Dionisie.

Calendar ortodox 10 martie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Potrivit Creștin ortodox, Sfântul Codrat era doctor şi a venit pe lume în timpul împăraţilor romani Deciu şi Valerian care au eclanşat ample persecuţii împotriva creştinilor.

Mama sa, pe nume Rufina, se afla între creştinii din oraşul Corint care încercau să scape de prigoana păgână, fugind în munţi. Fiind însărcinată când a fugit din cetate, i s-au împlinit zilele şi a născut un prunc de parte bărbătească, chiar acolo în pustie.

Mama lui a murit, iar el a rămas orfan, dar Dumnezeu a avut grijă de acest copil, astfel încât el a fost găsit de oameni credincioşi care l-au crescut. În lume, copilul a învăţat carte şi a devenit doctor.

Sfântul Mucenic Codrat fiind în sihăstrie, unde se aflau şi câţiva dintre cei care îl căutau pentru a se folosi de sfaturile sale: Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel şi Crescent, a fost prins împreună cu aceştia şi aruncat în temniţă. Neacceptând să se închine zeităților păgâne, a fost ucis.

Troparul Sfinţilor Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Discipolii sfântului Codrat care au mai rămas, au suferit şi ei pentru Hristos: un alt Dionisie a fost înjunghiat noaptea; Victorin, Victor şi Nichifor au fost zdrobiţi într-o presă mare de piatră; lui Claudiu i s-au tăiat mâinile şi picioarele; Diodor a fost aruncat în foc; Serapion a fost decapitat iar Papiu şi Leonid au fost înecaţi în mare. Luând exemplul lor, multe femei creştine au ales să sufere de bună voie pentru Hristos.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini