Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 iunie 2021. Pomenirea Sfântului Bartolomeu sau Sărbătoarea Grâului

Calendar ortodox 11 iunie 2021. Pomenirea Sfântului Bartolomeu sau Sărbătoarea Grâului

Calendar ortodox 11 iunie 2021. Este zi de mare sărbătoare pentru românii, care îl vor celebra în această zi pe Sfântul Bartolomeu sau, cum popular i se mai spune, este Sărbătoarea Grâului.

Sfântul Bartolomeu a fost unul din cei doisprezece ucenici, şi a propovăduit Evanghelia în Arabia, Persia, India și Armenia, scriindu-le Evanghelia lui Matei. A fost răstignit de cei necredincioşi în Alvanupoli, şi a primit sfârşitul cu cinste. Şi fiind băgat într-o raclă de plumb a fost aruncat în mare; iar din voia lui Dumnezeu fiind adusă racla până în Sicilia, la ostrovul Liparia.

Acolo, Episcopul Agathon, în urma unui semn care i s-a arătat în vis, a mers și l-a întâmpinat la marginea mării, apoi l-a luat și l-a înmormântat cu cinste în biserică.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Bartolomeu sau Sărbătoarea Grâului

Se credea că Sfântul Vartolomeu bagă bob spicului de grâu şi îi grăbește coacerea. Exista credinţa că Sfântul Vartolomeu îi pedepseşte pe cei care nu îi cinstesc ziua: bătea piatra, stârnea furtunile și vijeliile. Astfel, în această zi, oamenii evitau să facă orice fel de muncă. Țăranii se fereau de tot ceea ce putea amenința recolta. Femeile nu torceau, ca să nu vină furtuna, iar bărbații încetau orice activitate, ca nu cumva grâul să dea înapoi.

În această zi, țăranii mergeau cu grâul la biserică, pentru a primi binecuvântare.  Din acest grâu se făcea pâinea, dar ei hrăneau cu el și animalele și pasările, pentru a fi ferite de boli. Cei mai săraci din sat păstrau grâul pentru sărbători.

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Bartolomeu

Troparul Sfântului Apostol Bartolomeu, glasul al 3-lea:

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Cântarea 1, glasul al 2-lea. Irmos: Întru adânc a aşternut…

Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Mai înainte-ştiutorul a toate şi Dumnezeu, mintea ta cea dumnezeiască văzând-o, te-a ales şi te-a împreunat cu ceata Apostolilor, Sfinte Bartolomeu prealăudate, cu harul luminând inima ta.

Sfinte Apostole Bartolomeu, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

La înălţimea faptelor bune suindu-te, cu limbă de foc insuflată, împărţită în chipul focului te-ai îmbogăţit, ca un Apostol al lui Hristos, prin venirea Mângâietorului, preamărite, uscăciunea păgânătătii şi deşertăciunea ai cheltuit-o.

Sfântul Barnaba, prăznuit tot pe 11 iunie

Sfântul Barnaba, care este numit şi Iosi în Faptele Apostolilor, fiind unul din cei 70, a călătorit împreună cu Pavel, fiind hirotonit. Şi se tâlcuieşte numele acesta: fiul mângâierii. Şi era din neamul lui Levi, născut şi crescut în ostrovul Ciprului. Acesta întâi a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Ierusalim şi în Roma şi în Alexandria.

Mergând spre Cipru, la Cipru, a fost ucis cu pietre şi băgat în foc de elini şi de iudei. Marcu Apostolul şi Evanghelistul l-a pus într-o peşteră. Şi mergând la Efes către Pavel, i-a vestit moartea lui Varnava; şi l-a plâns pe el Pavel mult. De Varnava se spune că a fost îngropat cu Evanghelia lui Matei, cea scrisă de dânsul, care pe urmă a fost aflată împreună cu trupul apostolului. De aceea şi făcură obicei credincioşii, să nu fie acest ostrov supus la nici unul din episcopi, ci să fie chivernisit de un episcop al său.

Alți sființi pomeniți pe 11 iunie

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Teopempt împreună cu alţi patru, care de sabie s-au săvârşit. Tot astăzi, pomenirea Sfântului Neanisi, preaînţeleptul mucenic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: