Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 mai 2020. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 11 mai 2020. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Sfantul Mochie

Calendar ortodox 11 mai 2020. Astăzi toți credincioșii ortodcși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Mochie. Tot astăzi sunt pomeniți și Sfântul Ștefan de Decani, regele Serbiei, Sfântul Mucenic Victor, Sfântul Mucenic Vichentie, Sfânta Muceniță Stefanida și Sfântul Teodor Mărturisitorul.

Viața Sfântului Mucenic Mochie

Sfântul Mochie a trăit pe vremea împăratului Dioclețian și era originar din Roma. Acesta a fost hirotonit preot în cetatea Amfipoli, în latura Macedoniei.

După ce s-a aflat că Mochie i-a întors pe mulți pe de la prăznuirea lui Dionis, s-a poruncit prinderea lui. După prinderea acestuia, s-a decis spânzurarea lui în pielea goală și unghiile de fier să-i strivească trupul lui până la oase.

În timpul acesta, Sfântul Mochie striga Stăpâne, Cel ce împărăţeşti în veci şi străluceşti cu razele dreptăţii, arată robilor Tăi dumnezeirea Ta şi dă-mi mie ca fără de împiedicare să mă nevoiesc pentru poruncile Tale”.

După ce Mochie a fost apărat de puteare Domnului, s-a dat ordinul să se pregătească un cuptor mare cu smoală, cu câlți și vreascuri.

Dar Sfântul Mochie a fost salvat de Dumnezeu, iar toți cei care au vrut să-l ucidă au ars în cuptorul pregătit pentru marele Sfânt.

Antipatul Maxim, furios l-a trimis pe ighemonul Filipise din Perint și l-a ținut pe sfțnt în temniță 8 zile. După această perioadă, acesta a fost dus în Bizanț unde i-a fost tăiat capul.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Mochie, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Mochie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mochie

Preoţind mai întâi cu suflet curat şi pe urmă pătimind cu minte preatare, ai bineplăcut lui Dumnezeu. Drept aceea petrecând întru cele cereşti, părinte, dănţuieşti cu mucenicii şi te bucuri împreună cu ierarhii, Sfinţite Mucenice, Preafericite Pafnutie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: