Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 9 mai 2020. Credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Proroc Isaia

Calendar ortodox 9 mai 2020. Credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Proroc Isaia

Sfantul Proroc Isaia

Calendar ortodox 9 mai 2020. Biserica ortodoxă îl pomenește în această zi pe Sfântul Proroc Isaia, cel care a învățat legea Domnului încă de mic copil. Tot astăzi sunt pomeniți Sfintul Mucenic Hristofor, Sfintele Mucenite Calinica și Achilina, Sfinții Mucenici Epimah și Gordina și Sfțbtul Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena.

Viața Sfântului Proroc Isaia

Sfântul Proroc Isaia s-a născut în Ierusalim și se trage din împărăția iudei, fiind fiul lui Amos, fratele lui Amazia, regele Iudeii.

Sfântul Isaia a fost cel care l-a văzut pe Domnul așezat pe tronul slavei cerești, acesta fiind înconjurat de serafimii cei cu șase aripi.

Isaia, a crescut cu frică de Dumenzeu, și după ce a ajuns la o vârstă înaintată, s-a căsătorit cu o fecioară care i-a născut mai mulți fii. Aceasta este numită proruciță deoarece este soție de proroc și pentru că a luat darul prorociei de la Dumnezeu.

După ce Domnul Savoat i s-a arătat, l-a trimis pe Isaia să îndemne poporul său la pocăință și să le spună și lor pedepsele dacă nu acceptă această soartă.

Deși rudele lui aveau avere, Isaia și soția sa au trăit o viață modestă și plăcută lui Dumnezeu, în sărăcie de bunăvoie și smerenie, în înfrânare mare și în viața cea aspră a trupului.

Luând împărăția Iudeei, Manase, acesta a vărsat mult sânge nevinovat, omorându-l și pe Sfântul Isaia pe câmp. După moartea lui, Isaia a fost îngropat aproape de izvorul Siloamului, pe care Isaia l-a scos cu rugăciunea lui.

Lângă izvor a fost construită o scăldătoare, la care orbul care își spăla ochii, căpăta vederea.

Rugăciune către Sfântul Proroc Isaia

Sfinte Prorocule Isaia, cel mare și mărit, curățindu-ți-se cugetul și mintea prin cărbunele din clește adus la gura ta de serafim, cu multe veacuri înainte ai vestit Întruparea Mântuitorului Hristos din Fecioara Maria, propovăduirea Evangheliei păcii și Pătimirile Sale pe Cruce spre mântuirea noastră, pentru aceasta ai fost numit „evanghelistul Vechiului Testament”. Trâmbiță a pocăinței te-ai făcut poporului iudeu, vădind rătăcirea sa de la dreapta credință și de la binecuvântarea lui Dumnezeu.