Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 11 noiembrie 2021. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 11 noiembrie 2021. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 11 noiembrie 2021

Calendar ortodox 11 noiembrie 2021. Joi, 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mina. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfântul Ștefan de Decani, regele Serbiei, Sfântul Mucenic Victor, Sfântul Mucenic Vichentie, Sfânta Muceniță Stefanida și Sfântul Teodor Mărturisitorul sau Studitul.

Calendar ortodox 11 noiembrie 2021. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 11 noiembrie 2021. Sfântul Mine s-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea. Acesta a rămas orfan pe când era copil, tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta. A intrat în armata imperială, iar pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice. Îl întâlnește pe Sfântul Macarie Egipteanul care îi spune: „Ce cauti intre cer si pamant, Mina, de unul singur? Locul tau este in mijlocul multimii, ca sa ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie”.

Ulterior, Sfântul Mina împlinește cuvintele Sfântului Macarie, părăsește desertul și ajunge în Cotyaeum. Aici are loc o serbare în cinstea zeilor, iar Sfântul Mina mărturisește că este creștin în fața celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat și dus în fața prefectului Pyrrus. Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Iisus Hristos, i s-a tăiat capul. Datorită minunii creștinului înviat, săvărșita de Sfântul Mina, creștinii văr în el și un ocrotitor al celor păgubiți. Un creștin care a mers să se închine la biserica Sfântului Mina, a stat la o casă de străini și stăpânul casei a aflat că acesta avea bani în sân, motiv pentru care s-a trezit noaptea și la ucis.

După ce l-a tăiat bucăți, l-a pus într-o cosniță pe care a ascuns-o într-o încăpere dosnică, așteptând să se facă ziua. Sfântul Mina i s-a arătat călare și cercetând ce s-a întâmplat cu strainul,ucigașul spunea că nu știe nimic. Atunci, sfântul pogorându-se de pe cal, a intrat în casa și a găsit cadavrul. S-a uitat la ucigaș, după care a pus la loc membrele celui ucis și s-a înviat. Mortul ridicându-se a slăvit pe Dumnezeu, iar mulțimea s-a închinat Sfântului Mina.

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina

O, preasfinte și întru tot lăudate, Mare Mucenice Mina, și de minuni făcătorule; primește această rugăciune de la mine nevrednicul robul tău, căci către tine ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor și ajutător preaminunat scap eu ticălosul și către sfânt chipul icoanei tale cu lacrimi fierbinți mă rog ție: vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea; vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu. De aceea mă rog ție, fericite și sfinte Mina, grăbește de mă ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și mă sprijinește pe mine robul tău.

Ia aminte la suspinele mele și nu mă trece cu vederea pe mine ticălosul și scârbitul, că știu, sfinte al lui Dumnezeu, că de ai și pătimit suferințe grele și chinuri înfricoșătoare de la cei fără de lege pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferințe astăzi viețuiești luminat și ai aflat dar de la Dumnezeu, fiidcă ne-am încredințat că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare, cine a năzuit la sfântă biserica ta și cu credință ți s-a rugat, nu a rămas neajutat. Că cine te-a chemat pe tine întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni făcătorule, și tu l-ai trecut cu vederea? Sau cine în pagube fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai descoperit paguba lui?

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: