Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 ianuarie 2022. Este sărbătorită Sfânta Muceniță Tatiana

Calendar ortodox 12 ianuarie 2022. Este sărbătorită Sfânta Muceniță Tatiana

GALERIE FOTO (2) Calendar ortodox 12 ianuarie 2022

Calendar ortodox 12 ianuarie 2022. Creștinii ortodocși o sărbătoresc miercuri, 12 ianuarie pe Sfânta Muceniță Tatiana. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Petru Avesalonitul, Sfântul Mucenic Mertie, Cuviosul Ilie, făcătorul de minuni, Sfânta Muceniță Eutasia, Sfântul Mucenic Teodor al Evhaitelor, Cuvioasa Teodosia din Alexandra și Sfântul Mucenic Alexandru.

Calendar ortodox 12 ianuarie 2022. Este sărbătorită Sfânta Muceniță Tatiana

Sfânta Muceniță Tatiana a trăit în vremea domniei lui Alexandru Sever. Aceasta a refuzat să se căsătorească, alegând să trăiască pentru Iisus Hristos. Datorită vieții sale, a fost așezată în rândul diaconitelor de Biserică din Roma, deși nu avea mai mult de 15 ani. Sfânta Muceniță Tatiana a fost dusă în templul zeului Apolo pentru a-i aduce jertfe. În loc de cinstirea zeului Apolo, ea se va ruga lui Hrisos. În urma rugăciunii sale, s-a făcut cutremur, iar o parte a templului și statuile zeului au fost distruse. Mucenița Tatiana a fost dusă la templul zeiței Artemis, pentru a aduce jerfa acesteia.

Conform tradiției, templul a luat foc în momentul în care mucenița s-a apropiat de el, deoarece au coborât fulgere din cer, la cererea ei. După ce a fost aruncată în foc, la fiare, i s-a scos ochii, i s-au tăiat sânii, a fost biciută, judecătorul a decis tăierea capului Sfintei Tatiana. Capul acesteia se găsește în Catedrala mitropolitană din Craiova, în aceeași racla ca sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului și ale Sfinților Mucenici Serghei și Vah.

După cucererirea Constantinopolului de către turci, în timpul domniei lui Neagoe Basarab, boierii Craiovești aduc capul Sfintei Mucenițe Tatiana, împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistrița, județul Vâlcea. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, capul sfintei va fi depus la Episcopia Râmnicului și apoi la catedrala mitropolitană „Sfantul Dimitrie” din Craiova, prin staruintele lui Firmilian, mitropolitul Olteniei.

Rugăciunea la Sfânta Tatiana

Rugăciunea la Sfânta Tatiana este ajutătoare,iar oricine i se roagă sfintei primește răspuns. Sfânta Muceniță Tatiana este pomenită pe 12 ianuarie și este protectoarea fetelor credincioase.

„O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele muceniceşti, fii ocrotitoarea noastră în faţa necazurilor şi a primejdiilor. Tu, Sfântă Muceniţă, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, ştiind cuvântul: „oricine va voi să-şi scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va câştiga”, nu te-ai temut şi cu bucurie ţi-ai dat viaţa pentru El. Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre, vezi teama noastră de greutăţi şi frica noastră de suferinţă şi nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos şi nu suntem vrednici de numele de creştini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijloceşti pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinţei.

Sfântă Tatiana, roagă-te pentru noi!

Sfântă Muceniţă Tatiana, aşa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aşa să ne înconjoare şi pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Aşa cum rănile ţi-au fost tămăduite de Hristos, aşa să ne fie şi nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: