Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 12 octombrie 2024. Zi cu mare însemnătate pentru creștinii ortodocși. Ce rugăciune trebuie să rostești într-o zi atât de impotantă pentru protecție și milostivire divină

Calendar ortodox 12 octombrie 2024. Zi cu mare însemnătate pentru creștinii ortodocși. Ce rugăciune trebuie să rostești într-o zi atât de impotantă pentru protecție și milostivire divină

Calendar ortodox 12 octombrie 2024

Pe 12 octombrie 2024, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic, mari făcători de minuni, care sunt pomeniți în această zi pentru sacrificiul lor în numele credinței. Acești trei martiri au trăit într-o perioadă de persecuție împotriva creștinilor și, refuzând să renunțe la credința lor în Hristos, au fost supuși la chinuri groaznice și au devenit modele de curaj și credință pentru toți creștinii.

Cine au fost Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic

Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic au trăit în timpul prigoanelor împotriva creștinilor din primele secole ale creștinismului. Tarah, născut în Claudiopolisul Siriei, Prov din Perga Pamfiliei și Andronic, fiul unui cetățean important din Efes, au fost capturați de autoritățile păgâne pentru că au refuzat să se închine zeilor. Aceștia au fost înfruntați de prigonitorii lor cu cerința de a-și abandona credința creștină, dar au ales să rămână statornici în credința lor, ceea ce i-a dus la torturi groaznice.

În ciuda torturilor, cei trei sfinți au rămas neclintiți în credința lor și au refuzat să renunțe la Hristos. Ei au fost aruncați în arenă, alături de criminali, pentru a fi devorați de fiarele sălbatice. Însă, printr-o minune dumnezeiască, fiarele i-au atacat doar pe criminali, lăsându-i nevătămați pe Tarah, Prov și Andronic. Această minune a uimit mulțimile, iar mulți păgâni, martori ai acestei minuni, au început să-L mărturisească pe Hristos.

După ce Sfinții Mucenici și-au dat viața pentru credință, trupurile lor au fost aruncate împreună cu cele ale criminalilor, dar Dumnezeu a intervenit din nou printr-o minune. Creștinii care le-au căutat trupurile au fost ghidați de lumânări care au apărut deasupra locului în care erau aceștia. Astfel, trupurile martirilor au fost recuperate și îngropate cu cinste și rânduială creștină, conform tradiției ortodoxe.

Rugăciune către Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic

Biserica Ortodoxă încurajează creștinii să rostească rugăciuni speciale către acești sfinți mucenici, pentru a cere ajutor și protecție divină în fața necazurilor și vrăjmașilor. Rugăciunea adresată Sfinților Tarah, Prov și Andronic este considerată făcătoare de minuni și ajută la îndepărtarea ispitelor și a relelor din viața celor care o rostesc cu credință.

Această rugăciune evocă, de asemenea, imaginea lui Moise care, prin puterea Crucii, a despărțit Marea Roșie, salvându-l pe poporul lui Israel de la pericolul iminent. Astfel, rugăciunea cere intervenția dumnezeiască în momentele de primejdie, asemenea modului în care mucenicii au fost salvați de la moarte prin minuni dumnezeiești.

„De isprăvile sfinţilor mucenici Puterile Îngereşti foarte s-au mi­nunat; că fiind un trup muri­tor, pe vrăjmaşul cel fără de trup cu Puterea Crucii nevoindu-se tare, l-au biruit nevăzut. Şi acum se roagă Domnului să se miluiască sufletele noastre. Pe Faraon cel ce era purtat în căruţă, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind şi despărţind marea şi pe Israel mergătorul cel pedestru, l-a mântuit; pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.

Fiind împodobiţi cu daruri muceniceşti, mucenicilor, staţi cu dragoste înaintea lui Hristos, Dătătorului de cununi în ceruri, luminându-vă cu Lumina Făcliei Celei în Trei Lumini şi luminaţi cu credinţa pe toţi care vă fe­ricesc pe voi. În vremea de goană pentru dreapta credinţă v-aţi arătat, ca nişte ostaşi buni, ca nişte sprijinitori ai Bisericii şi întă­riri ale adevărului, gonind toa­tă înşelăciunea celor de rea cre­dinţă cu vitejeşti pătimiri, nebi­ruiţilor mucenici. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”

Semnificația sărbătorii de 12 octombrie

Sărbătoarea Sfinților Mucenici Tarah, Prov și Andronic este o ocazie importantă pentru credincioși de a reflecta asupra curajului și dedicării acestor martiri, care și-au dat viața pentru credința lor. Este un moment de rugăciune și recunoștință pentru protecția pe care acești sfinți o oferă credincioșilor care le cer ajutorul în fața provocărilor și greutăților din viața de zi cu zi.

De asemenea, această zi amintește de puterea rugăciunii și de rolul important pe care credința îl are în viața spirituală a creștinilor. Prin rugăciunile adresate acestor mucenici, credincioșii pot găsi sprijin în momentele dificile, întărindu-și încrederea în ajutorul divin și în puterea minunilor.

Sărbătoarea de 12 octombrie, dedicată acestor mari făcători de minuni, este o zi de introspecție și de adâncire a credinței, oferindu-le creștinilor ocazia de a se apropia de Dumnezeu și de a cere binecuvântarea sfinților în viața lor.  

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: