Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Zi sfântă pentru toți românii

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Zi sfântă pentru toți românii

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru creștini, cu dublă însemnătate, pe 13 octombrie. În fiecare an, la această dată, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica, dar și Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iași, fiind o zi sfântă pentru toți românii!

Biserica Ortodoxa sarbatoreste, în fiecare an, pe 13 octombrie și Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. Tot în această zi sfântă sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica.

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Zi sfântă pentru toți românii

Biserica Ortodoxa sarbatoreste, în fiecare an, pe 13 octombrie și Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. Mai exact, totul s-a stabilit în anul 1996. Atunci a fost adusă, la Iași, racla cu capul Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala mitropolitană din Patras – Grecia.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca, în data de 13 octombrie, să se facă pomenirea „Aducerii moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași”. Aceasta sarbatoare apare consemnata în calendarul crestin ortodox roman cu cruce neagră, din anul 1997.

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica

Sfantul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfantul Papil a fost diaconul sau. Ei au patimit in locul nasterii lor – cetatea Pergam, in vremea imparatului Decius si a proconsulului Valerius. Au fost legati si tarati de cai, insa, un inger al Domnului le-a vindecat ranile. Agatodor, servitorul lui Carp a marturisit ca si el este crestin si a fost supus si torturii. Au fost legati din nou si tarati de cai. Sfantul Carp a fost atat de rau batut, incat tot trupul ii era o rana. Cu toate acestea el zambea, marturisind ca face acest lucru pentru ca a vazut cerurile deshise si pe Domnul sezand pe tron, inconjurat de heruvimi si serafimi.

Sfantul Papil, desi era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a facut pe multi sa primeasca credinta in Hristos.

Au fost aruncati la fiare, dar au iesit nevatamati. Apoi au fost pusi intr-un cuptor de foc. In flacari a sarit si Agatonica, sora Sfantului Carp, insa, focul nu s-a atins de ei. Dupa alte chinuri, au fost decapitati cu sabia.

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Rugăciune către Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica

Iată cum sună Rugăciunea către Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Ca pe uscat umblând Is­rael, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Cer de la tine Hristoase să se lumineze sufletul meu cel în­tunecat cu Lumina Dumnezeirii Tale celei fără de început; şi să mi se dea cuvânt ca să laud după vrednicie pe aceşti înţelepţi mucenici. Lepădându-vă, purtătorilor de chinuri, de toată îndulcirea cea de pe pământ, v-aţi într-armat gândul către Calea cea ce­rească, întâi prin sihăstrie şi acum prin sânge.

Lesne aţi putut, înţelepţilor, a răbda toată supărarea prin Puterea cea Dumnezeiască, prin care, surpând toată puterea vrăjmaşului, aţi căpătat laudă. Fiind eu învechit mai de de­mult din sfatul vicleanului şar­pe, nesuferind Dumnezeu să mă vadă pierdut, sălăşluindu-Se întru tine, Preacurată, m-a înnoit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”.

Calendar ortodox 13 octombrie 2021. Alți sfinți care se pomenesc astăzi

În această zi, se mai face pomenirea:

– Sfântului Mucenic Florentie;

– Sfântului Mucenic Dioscor;

– Sfântului Nichita Patriciu, marturisitorul;

– Sfântului Mucenic Veniamin, diaconul;

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: