Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 13 octombrie 2022. Ce sfinți importanți sunt prăznuiți în calendarul ortodox?

Calendar ortodox 13 octombrie 2022. Ce sfinți importanți sunt prăznuiți în calendarul ortodox?

Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși, cu dublă însemnătate, pe 13 octombrie. În fiecare an, la această dată, sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica, dar și Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, motiv de bucurie pentru toți ortodocșii.

Calendar ortodox 13 octombrie 2022.Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași, sărbătorită pe 13 octombrie

În fiecare an, la data de 13 octombrie este prăznuită Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași. În 1996 a fost adusă din Grecia racla cu capul Sfântului Apostol Andrei la Iași.

Propunerea a fost făcută de IPS mitropolit Daniel, care astăzi este patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Sărbătoarea a fost însemnată cu cruce neagră un an mai târziu.

Credincioșii care au venit în 1996 să aducă un omagiu Sfintei Parascheva, au avut parte de o surpriză atunci când au aflat că se pot închina moaștelor Sfântului Andrei și pot participa la slujba de aducere a lor în România, de la Catedrala mitropolitană din Patras.

Calendar ortodox 13 octombrie 2022. Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României

„Iată ce rugăciune trebuie să rostești dacă vrei să ai parte de ajutorul Sfântului Andrei.

Troparul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României

Glasul 1

Fiu al Galileei şi frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tau din Patra chemi popoarele la Dumnezeu şi atunci ne-ai umplut de bucurie când în România iarăşi ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit.

Condacul Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României

Glasul 2

Pe cea întru rugăciuni…

Pe grăitorul de Dumnezeu cel cu numele de bărbăţie numit şi cel mai întâi chemat dintre ucenicii Mântuitorului, pe fratele lui Petru să-l lăudăm. Că precum de demult acestuia şi nouă acum a strigat: veniţi, aflat-am pe Cel Dorit”, potrivit Doxologia.

Calendar ortodox 13 octombrie 2022. Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica

Sfantul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfantul Papil a fost diaconul sau. Ei au patimit in locul nasterii lor – cetatea Pergam, in vremea imparatului Decius si a proconsulului Valerius. Au fost legati si tarati de cai, insa, un inger al Domnului le-a vindecat ranile. Agatodor, servitorul lui Carp a marturisit ca si el este crestin si a fost supus si torturii. Au fost legati din nou si tarati de cai. Sfantul Carp a fost atat de rau batut, incat tot trupul ii era o rana. Cu toate acestea el zambea, marturisind ca face acest lucru pentru ca a vazut cerurile deshise si pe Domnul sezand pe tron, inconjurat de heruvimi si serafimi.

Sfantul Papil, desi era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a facut pe multi sa primeasca credinta in Hristos.

Au fost aruncati la fiare, dar au iesit nevatamati. Apoi au fost pusi intr-un cuptor de foc. In flacari a sarit si Agatonica, sora Sfantului Carp, insa, focul nu s-a atins de ei. Dupa alte chinuri, au fost decapitati cu sabia.

Calendar ortodox 13 octombrie 2022. Rugăciune către Sfinţii Mucenici Carp, Papil, Agatodor şi Agatonica

Iată cum sună Rugăciunea către Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica:

„Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Ca pe uscat umblând Is­rael, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Cer de la tine Hristoase să se lumineze sufletul meu cel în­tunecat cu Lumina Dumnezeirii Tale celei fără de început; şi să mi se dea cuvânt ca să laud după vrednicie pe aceşti înţelepţi mucenici. Lepădându-vă, purtătorilor de chinuri, de toată îndulcirea cea de pe pământ, v-aţi într-armat gândul către Calea cea ce­rească, întâi prin sihăstrie şi acum prin sânge.

Lesne aţi putut, înţelepţilor, a răbda toată supărarea prin Puterea cea Dumnezeiască, prin care, surpând toată puterea vrăjmaşului, aţi căpătat laudă. Fiind eu învechit mai de de­mult din sfatul vicleanului şar­pe, nesuferind Dumnezeu să mă vadă pierdut, sălăşluindu-Se întru tine, Preacurată, m-a înnoit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin”, conform Doxologia. 

Calendar ortodox 13 octombrie 2022. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi

  • Sfântului Mucenic Florentie;
  • Sfântului Mucenic Dioscor;
  • Sfântului Nichita Patriciu, marturisitorul;
  • Sfântului Mucenic Veniamin, diaconul;

 

Sursa foto: romaniatv.net

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: