Calendar ortodox 14 aprilie 2025. Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin este sărbătorit de Biserica Ortodoxă. El s-a născut în anul 1674, în satul Gledin, aflat în ţinutul Bistriţei-Năsăud, și continuă să fie o pildă de credință pentru creștinii din vremurile noastre.
Calendar ortodox 14 aprilie 2025. Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin a fost crescut într-o familie de oameni credincioși și a devenit un adevărat iubitor al lui Hristos. După ce a părăsit casa părintească, a ajuns în Moldova, la Mănăstirea Neamț, unde a ales calea preoției.
După moartea starețului Ioan, obștea monahală l-a ales pe Cuviosul Pahomie în funcția de stareț, dar acesta a refuzat. Dorind o viață de pustnic, a mers la marele povățuitor duhovnicesc, Sfântul Dimitrie al Rostovului, în Rusia, unde a stat timp de doi ani. Însă, dorul de casă l-a făcut să se întoarcă la Neamț, deși nu a mai fost numit stareț. A ales să înființeze un schit în pădure, alături de patru ucenici.
A fost episcop al Romanului
Liniștea dorită nu i-a fost îngăduită mult timp, căci a fost ales episcop al Romanului (1707-1714). Deși era un iubitor al liniștii, al rugăciunii și al învățăturii, Sfântul Pahomie s-a dedicat și nevoilor materiale ale eparhiei sale.
După șapte ani de slujire ca episcop, Sfântul Pahomie a renunțat la scaunul episcopal și a ridicat o biserică, care a primit numele Schitul Pocrov. A impus monahilor să păstreze tăcerea permanent, să nu consume carne și să participe la privegheri de toată noaptea. Călăuzit de smerenie și iubire pentru viața pustnicească, Sfântul Pahomie a urmat cu strictețe tradiția isihastă a Sfântului Paisie cel Mare.
Sfântul Pahomie a trecut la cele veșnice pe 14 aprilie 1724, în timp ce se afla la Lavra Pecerska din Kiev. A fost înmormântat la Schitul pe care l-a construit, iar moaștele sale se află într-o raclă la Schitul Pocrov, în apropierea Mănăstirii Neamț. Credincioșii din întreaga țară vin să se roage la locul de închinare.
Rugăciunea pe care să o rostești pe 14 aprilie 2025
O, Sfinte Ierarhe Pahomie, care cu darul lui Dumnezeu din tinerețile tale ai ales calea cea sfântă a desăvârșirii, iar Preabunul și Milostivul Dumnezeu a binevoit să te cinstească pe pământ și în cer, plecând genunchii noștri, te rugăm: auzi-ne și pe noi, nevrednicii și păcătoșii, care îndrăznim să venim cu toată evlavia și smerenia către tine, ca să te rogi Preaînduratului Dumnezeu, ca și nouă să ne ajute cu mila și cu îndurările Sale și, prin rugăciunile tale, să mergem pe calea cea sfântă a poruncilor Lui și din toată inima să ne silim a lucra cele bune spre folosul sufletelor noastre.
Fie ca, prin sfintele tale rugăciuni, să dobândim iertare pentru păcatele, fărădelegile și neputințele noastre, ca să-ți mulțumim după vrednicie și să ne închinăm cu inimă curată Celui ce te-a preamărit în ceruri, Dumnezeu, Cel în Treime lăudat: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.
Sărbători cu cruce roșie din luna aprilie 2025
În 2025, aprilie devine o lună cu o încărcătură aparte, întrucât include sărbători majore ce marchează momente esențiale din viața creștină. Printre acestea, se remarcă Floriile, prăznuite pe 13 aprilie, o zi ce celebrează intrarea Domnului în Ierusalim, întâmpinat cu ramuri de finic și de măslin, simboluri ale biruinței și păcii.
O săptămână mai târziu, pe 20 aprilie, creștinii prăznuiesc Învierea Domnului — Sfintele Paști, cea mai importantă sărbătoare din calendarul ortodox. Este momentul în care lumina biruie întunericul, iar speranța renaște în sufletele oamenilor, într-un ritual încărcat de emoție și tradiții: de la ciocnitul ouălor roșii, la masa festivă alături de cei dragi.
Tot în această perioadă, zilele din Săptămâna Mare, începând cu Joia Mare (17 aprilie) și Vinerea Mare (18 aprilie), sunt marcate cu cruce roșie, subliniind importanța fiecărei etape din drumul Mântuitorului spre jertfa supremă și Înviere.
Așadar, aprilie 2025 nu este doar o trecere a timpului, ci un prilej de reflecție, reîntoarcere la credință și reînnoire sufletească, pe măsură ce natura reînvie și oamenii își găsesc echilibrul între trecut și prezent. Fiecare cruce roșie din calendar amintește nu doar de o dată, ci de un sens profund al sărbătorii, o clipă de liniște în tumultul vieții de zi cu zi.