Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Cui trebuie să spunem „La mulți ani”

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Cui trebuie să spunem „La mulți ani”

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în ziua aceasta areloc pomenirea Sfintei Nina, așadar trebuie să le urăm „La mulți ani” celor care îi poartă numele.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Viața Sfintei Nina

În fiecare an, pe data de 14 ianuarie, credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Nina. Aceasta s-a născut în Capadocia, iar tatăl ei era soldat în armata împăratului Maximian. În schimb, mama ei, pe nume Suzana, era sora lui Iuvenalie, episcopul Ierusalimului.

Prin mama sa, Sfânta Nina era direct înrudită cu Sfântul Gheorghe, pe care îl aprecia şi îl evlavia. Şi tatăl ei a dat dovadă de o mare credinţă atunci când aflat în bătălie el a slavat vieţile a sute de franci, pe care împăratul dorea să îi lase să moară.

Când avea încă o vârstă fragedă, Sfânta Nina a decis că vrea să vadă cu proprii ochi cămaşa lui Hristos, iar Fecioara Maria i s-a arătat în vis şi ea s-a trezit cu crucea în mână. Sfânta Nina se cinstește întocmai cu apostolii.

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Ce rugăciune trebuie rostită

Troparul Sfintei Nina, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; și lucrând ai învățat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Nina, duhul tău.

Condacul 1

A Cuvântului dumnezeiesc aleasă slujitoare și faptelor Sfinților Apostoli următoare, în semn de cinstită binecuvântare, crucea de la Maica lui Dumnezeu ai primit și în Iviria o ai înălțat, de aceea, lăudându-te, îți mulțumim ție, alăută duhovnicească și Sfântă Nina. Tu însă, având multă râvnă către Domnul, nu înceta să te rogi pentru noi, de necazuri și scârbe să fim izbăviți, căci te chemăm cu umilință și zicem: Bucură-te, Sfântă Nina, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Georgiei!

Calendar ortodox 14 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot la această dată, creștinii îi mai sărbătoresc și pe următorii sfinți din calendarul ortodox:

Sfântul Cuvios Teodul, fiul lui Nil cel Înţelept;

Sfântul Cuvios Ştefan, ctitorul Mănăstirii Hinolacul;

Sfinţii Cuviosi Simeon şi Sava, ctitorii Manastirii Hilandar;

Sfâna Muceniţă Agni.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: