Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 iunie 2024. Ce trebuie să faci pentru a-ți întări legătura cu Dumnezeu

Calendar ortodox 14 iunie 2024. Ce trebuie să faci pentru a-ți întări legătura cu Dumnezeu

Sfântul Proroc Elisei. Sursă foto: Doxologia.ro

Pe 14 iunie 2024, credincioșii ortodocși din întreaga lume sărbătoresc Sfântul Proroc Elisei, un exemplu de credință, ascultare și putere divină. Această zi nu este doar o ocazie de comemorare a vieții și minunilor lui Elisei, ci și o zi de post, fiind vineri.

Sfântul Proroc Elisei a fost un profet remarcabil, născut într-o familie de agricultori. Viața lui s-a schimbat radical când profetul Ilie, la porunca lui Dumnezeu, l-a chemat să-i urmeze în misiunea sa profetică. Elisei a acceptat chemarea, lăsând în urmă casa și familia pentru a-l însoți pe Ilie.

Ce minuni a realizat Elisei de-a lungul vieții sale

Elisei a rămas alături de Ilie până la înălțarea acestuia la cer, moment în care a primit mantia profetului, simbolizând moștenirea sa profetică. Aceasta nu a fost doar un simbol, ci și o dovadă a transferului puterii divine, Elisei devenind un instrument al miracolelor.

La nașterea sa, o junincă de aur venerată de israeliți a murit mugind puternic, prevestind sosirea unui mare profet. Printre cele mai notabile minuni ale sale se numără:

 • Despărțirea apelor Iordanului, permițând trecerea uscată.
 • Îndulcirea apelor amare de la Ierihon.
 • Umplerea șanțurilor de apărare cu apă în timpul războiului cu moabiții.
 • Înmulțirea untdelemnului văduvei sărace.
 • Învierea fiului sunamitei.
 • Hrănirea a o sută de oameni cu doar douăzeci de pâini mici.
 • Vindecarea de lepră a lui Neeman.
 • Orbirea unei armate siriene și punerea lor pe fugă.

Aceste minuni au demonstrat puterea lui Dumnezeu și au întărit credința oamenilor în divinitate.

Sărbătoarea Sfântului Proroc Elisei este un moment de reflecție asupra credinței și puterii divine. Credincioșii ortodocși se adună la biserică pentru a participa la slujbele religioase, rugându-se și aducând ofrande. Fiind vineri, această zi este și una de post, în care credincioșii se abțin de la consumul de carne și alte alimente de origine animală, ca semn de respect și devotament față de Dumnezeu.

În ziua de 14 iunie, credincioșii ortodocși respectă o serie de tradiții și obiceiuri:

 • Rugăciuni și Liturghii: Participarea la slujbele religioase este esențială. Credincioșii se roagă pentru sănătate, bunăstare și iertare, aducând în același timp mulțumiri pentru binecuvântările primite.
 • Ofrande și Pomană: Este obișnuit să se aducă ofrande la biserică, cum ar fi pâine, fructe și legume, care sunt sfințite și apoi împărțite celor nevoiași.
 • Postul: Respectarea postului este crucială. Credincioșii se abțin de la alimentele de origine animală, pregătind mese simple și sănătoase.

Moștenirea lui Elisei a depășit granițele creștinismului. El este venerat și în islam, unde este recunoscut ca un profet puternic și plin de compasiune. Acest fapt subliniază importanța sa în istoria religioasă și spirituală, făcându-l un exemplu de credință fermă și curaj.

Pe 14 iunie 2024, credincioșii ortodocși sărbătoresc Sfântul Proroc Elisei, un model de credință, curaj și putere divină. Această zi sfântă, marcată de post și rugăciuni, oferă o oportunitate de introspecție și de reînnoire a angajamentului față de valorile spirituale. Prin respectarea tradițiilor și a obiceiurilor, credincioșii își exprimă devotamentul și își întăresc legătura cu Dumnezeu. Moștenirea Sfântului Proroc Elisei rămâne vie, continuând să inspire și să îndrume credincioșii din întreaga lume.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: