Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 14 noiembrie 2020. Cui trebuie să îi spui „La mulți ani”

Calendar ortodox 14 noiembrie 2020. Cui trebuie să îi spui „La mulți ani”

Sfantul filip

Calendar ortodox 14 noiembrie 2020. Este mare sărbătoare pentru toți creștinii, pentru că în această zi are loc pomenirea Sfântului Apostol Filip, care a fost un exemplu de credință pentru toți creștinii.

Viața Sfântului Apostol Filip, sărbătorit de creștini pe data de 14 noiembrie

Sfântul Apostol Filip este menționat în Evanghelie ca fiind unul dintre cei 12 apostoli. Era din Betsaida, la fel ca Andrei și Petru, dar el era învățat și a crezut taina lui Dumnezeu de la început, iar atunci când acesta i-a spus să îl urmeze, Sfântul Apostol Filip a făcut-o cu inima și cu credința că acela este Dumnezeul adevărat.

Sfântul Apostol Filip este cel căruia Iisus i s-a destănuit și i-a spus că oamenii vor crede în el abia după ce își va da viața pentru ei, pe cruce. De-a lungul vieții sale, Sfântul Apostol Filip a făcut multe minuni și chiar a înviat oameni. Se spune chiar că el a ajuns în tărâmul Dobrogei, propovăduind Evanghelia, dar nu se știu prea multe date despre acest lucru.

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Filip

Troparul Sfântului Apostol Filip

Apostole Sfinte Filip, roaga pe milostivul Dumnezeu ca sa dea iertare de pacate, sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Filip Glasul 8

Ca pe o pârgă a firii…

Ucenicul şi prietenul Tău şi următorul Patimii Tale, de Dumnezeu grăitorul Apostol Filip, lumii pe Tine Te-a propovăduit. Pentru ale cărui rugăciuni, păzeşte de vrăjmaşii cei fărădelege Biserica Ta şi cetatea Ta, pentru Născătoarea de Dumnezeu, mult Milostive.

Rugăciune către Sfântul Apostol Filip

Nor purtător de ploaie duhovnicească, cu adevărat te-ai arătat celor de pe pământ. Adăpând inimile celor de pe pământ, ca pe o ţarină în taină. Că înconjurând cu cuvântul, ai adăpat marginile. Și ca nişte ploi verşi miruri din sicriu. Pentru aceasta, suflând în inimile cele credincioase, mireasma Duhului ai adunat într-însele, Sfinte Apostole Filip. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta. Ca o lumină ai fost trimis în chip de săgeată, Apostole, cu luminoase raze luminând pe cei ce cu credinţă strigă: Binecuvântat eşti Doamne, Dumnezeul părinţilor noştri.

Acum învrednicindu-te de Slava Cea Negrăită şi de Lumina Cea Neînserată, unde este veselia cea nespusă, unde este bucuria cea neîncetată, în biserica celor întâi-născuţi, unde sunt locaşurile drepţilor, roagă-te pentru toţi creştinii, Sinte Apostole Filip, Preaînţelepte.

Sfinte Filip, roagă-te pentru noi!

Izgonitor de demoni arătându-te şi luminător celor din întuneric văzându-te, ai arătat pe Soarele care a strălucit din Fecioară. Şi capiştile idoleşti sfărâmând, ai ridicat Biserici, fericite, spre Slava Dumnezeului nostru. Pentru aceasta pe tine te cinstim şi Dumnezeiască pomenirea ta strălucit o prăznuim şi cu un glas strigăm către tine, Sfinte Apostole Filip: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, iertare de greşeli să dăruiască celor ce prăznuiesc cu dragoste sfântă pomenirea ta.

Cu toată dragostea te-ai Alăturat de Cuvântul lui Dumnezeu, Cel Ce S-a Întrupat, Apostole, ucenic Lui făcându-te şi Dumnezeiască slugă şi de Taine grăitor. Pentru aceasta de Dânsul fiind trimis la păgâni, ai propovăduit venirea Lui, strigând: pe Domnul lăudaţi-L lucrurile şi-L preaînălţaţi întru toţi vecii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: