Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 15 aprilie 2023. Rugăciunea pe care orice creștin trebuie să o spună în Sâmbăta Mare

Calendar ortodox 15 aprilie 2023. Rugăciunea pe care orice creștin trebuie să o spună în Sâmbăta Mare

rugaciune sambata mare

Conform calendarului ortodox creștin, în data de 15 aprilie 2023, este celebrată Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Patimilor, care este ultima zi a Postului Paștelui.

Calendar ortodox 15 aprilie 2023. Sâmbăta Mare

În calendarul ortodox din 15 aprilie 2023, Sâmbăta Mare este sărbătorită, aceasta fiind ziua în care trupul Mântuitorului Iisus a fost pus în mormânt și odihnit. Pentru credincioși, este o zi de reculegere și de pregătire pentru Marea Veghe, ce urmează să aibă loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul căreia se celebrează Învierea Domnului.

În Sâmbăta Mare, trupul Mântuitorului Iisus a fost depus în mormânt, iar credincioșii se pregătesc pentru marea veghe care va urma. În această seară, se va aprinde lumina sfântă și se va oficia slujba Învierii.

Sâmbăta Mare este considerată ultima zi de pregătiri pentru sărbătoarea Paștelui. În această zi, se fac ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare și se continuă tradiția sacrificării mieilor, simbol al jertfei lui Iisus.

Sâmbăta Mare este o zi importantă în tradiția creștină ortodoxă, marcând momentul în care trupul Mântuitorului Iisus Hristos a fost depus în mormânt. În această zi, credincioșii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Învierii, respectând diferite tradiții și obiceiuri. Printre tradițiile asociate Sâmbetei Mari se numără:

  • Curățenia generală a casei și a bisericii – Sâmbăta Mare este o zi de curățenie, în care se spală casele și se pregătesc alimentele pentru sărbătoarea de Paște.
  • Pregătirea mielului – În tradiția creștină, mielul este considerat un simbol al jertfei lui Iisus Hristos. De aceea, în această zi se sacrifică mielul și se pregătește pentru masa de Paște.
  • Împodobirea ouălor – Ouăle roșii sunt un simbol al Învierii lui Iisus Hristos, iar în Sâmbăta Mare se obișnuiește să se împodobească ouăle.
  • Păstrarea postului – În această zi, credincioșii păstrează post negru, fără a consuma alimente de origine animală.
  • Slujbe religioase – În seara Sâmbetei Mari are loc slujba Învierii, care marchează momentul Învierii lui Iisus Hristos. Această slujbă este una dintre cele mai importante din întregul an bisericesc.

Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Sâmbăta Mare

„Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfantul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.

Îngroapă păcatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă intunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fata Ta. Așa Doamne, primeste umilita mea rugăciune ca o tamaie mirositoare, pentru rugaciunile iubitei Tale Maici, care Te-a vazut pe Cruce pironit între doi talhari, si de durerile Tale cumplite i s-a ranit inima; care impreuna cu ucenicii si cu mironositele Te-au pus in mormant, care a treia zi Te-au vazut inviat din morti si la inaltarea Ta Te-a vazut suindu-Te de la pamant la cer, insotit de Sfintii Tai Ingeri.

Îndura-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, catre care zic si eu, nevrednicul: O, fericiti servitori ai lui Dumnezeu! Nu incetati a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea gresim cu atatea nenumarate pacate! Mijlociti pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere dupa cuviinta. Amin”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: