Sâmbătă, 15 februarie 2025, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Onisim, unul dintre cei 70 de Apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos. Deși numele său este mai puțin cunoscut credincioșilor, Onisim are o poveste impresionantă, care vorbește despre pocăință, iertare și renaștere spirituală.
În tinerețe, Onisim a fost robul lui Filimon, un creștin din orașul Colose. După ce a greșit stăpânului său, a fugit la Roma, unde, în mod providențial, a fost întemnițat alături de Sfântul Apostol Pavel. Acolo, în lanțuri, Onisim a aflat despre Evanghelie și a primit Sfântul Botez chiar de la cel cunoscut ca fiind „Apostolul neamurilor”.
Calendar ortodox 15 mai 2025
Pentru că Sfântul Pavel îl adusese anterior pe Filimon la credință, a considerat că este drept să mijlocească împăcarea între cei doi. Astfel, i-a trimis o epistolă personală lui Filimon, rugându-l să-l primească pe Onisim nu ca pe un rob, ci ca pe un frate întru Hristos.
Epistola către Filimon, cea mai scurtă carte a Noului Testament, este un document profund, în care dragostea, iertarea și frăția întru Domnul sunt puse în centrul mesajului:
„Te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanţuri, Onisim, cel ce altadată nu-ţi era de folos, dar acum şi ţie şi mie de folos. Pe acesta ţi l-am trimis, pe el însuşi, adică inima mea, primeşte-l. Eu voiam să-l ţin la mine că, în locul tău, să-mi slujească mie, care sunt în lanţuri pentru Evanghelie, dar n-am voit să fac nimic fără încuviinţarea ta, ca fapta ta cea bună să nu fie ca de silă, ci de bunăvoie. Căci poate pentru aceea a fost despărţit de tine câtva timp, ca veşnic să fie al tău, dar nu ca rob, ci mai presus de rob, ca un frate iubit, mai ales pentru mine, dar cu atât mai vârtos pentru tine, şi după trup, şi în Domnul. Deci, dacă mă socoteşti părtaş cu tine, primeşte-l pe el ca pe mine” (Filimon 10-17). În urma acestei epistole, Filimon l-a primit pe Onisim ca pe un frate, eliberându-l de robie.
Impresionat de rugămintea lui Pavel, Filimon l-a iertat pe Onisim și i-a oferit libertatea, considerându-l de atunci un frate întru Hristos.
Onisim, episcop și martir
După convertirea sa, Sfântul Onisim a devenit episcop, fiind așezat în scaunul Efesului chiar de către Apostoli. A slujit cu credință și dăruire, dar în timpul persecuțiilor declanșate de împăratul Traian, a fost arestat, dus din nou la Roma și închis.
După ce a refuzat să renunțe la credință, a fost condamnat la moarte și decapitat. Trupul său a fost luat de o femeie creștină înstărită, care l-a așezat într-o raclă de argint, oferindu-i înmormântare cu cinste. Potrivit tradiției, acest moment s-a petrecut în jurul anului 90 d.Hr.
Alți sfinți prăznuiți pe 15 februarie
Pe lângă Sfântul Apostol Onisim, în această zi sunt pomeniți și alți sfinți cinstiți în calendarul ortodox:
- Icoana Maicii Domnului din Vilnius, un simbol al ocrotirii și al rugăciunii neîncetate;
- Sfântul Ierarh Sigfrid, cunoscut drept Luminătorul Suediei, cel care a adus lumina Evangheliei în nordul Europei;
- Sfântul Mucenic Maior, mărturisitor al credinței în vremuri de prigoană;
- Sfântul Eusebiu, ierarh vrednic, cu viață sfântă și plină de fapte bune;
- Sfântul Antim din Chios, cuvios al rugăciunii și al nevoinței, cinstit cu evlavie în Biserica Greciei.
Ziua de 15 februarie aduce, așadar, nu doar amintirea unui sfânt din cercul apropiat al Apostolilor, ci și un exemplu puternic de transformare sufletească, de iertare și de sfințenie izvorâtă din pocăință. Rugăciunile adresate în această zi ne îndeamnă să ne amintim că fiecare om poate deveni lumină, indiferent de trecutul său, atunci când își deschide inima către Hristos.
„O, Sfinte Apostol al Domnului, Onisime,
care ai primit lumina adevărului din lanțurile Sfântului Pavel
și ai urmat cu smerenie calea mântuirii,
ascultă rugăciunea noastră în această zi de prăznuire!
Tu, cel ce ai cunoscut greșeala și ai fost ridicat prin har,
care ai fost iertat și ai devenit slujitor al Evangheliei,
întărește-ne și pe noi în lupta cu ispitele
și mijlocește pentru sufletele noastre
iubire, răbdare și întoarcere sinceră la Hristos.
Ajută-ne, Sfinte Onisime,
să urmăm calea iertării și a împăcării,
precum ai fost și tu împăcat cu stăpânul tău
prin dragostea cea mare a Sfântului Pavel.
Ocrotește-ne de robia păcatului
și roagă-L pe Milostivul Dumnezeu
să ne elibereze din lanțurile patimilor
și să ne dăruiască pacea inimii
și bucuria vieții celei veșnice.
Pentru rugăciunile tale, Sfinte Apostol Onisime,
să ne învrednicească Domnul să dobândim iertarea,
sănătatea sufletului și trupului
și să fim întotdeauna fii ai luminii și ai credinței adevărate.
Amin.”