Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 16 februarie 2024. Rugăciunea care alungă supărările și te face să uiți de probleme

Calendar ortodox 16 februarie 2024. Rugăciunea care alungă supărările și te face să uiți de probleme

În inima tradiției Ortodoxe, există zile încărcate de semnificație profundă și misticism, iar 16 februarie reprezintă una dintre aceste zile memorabile.

Este o zi de comemorare și venerare, în care Biserica Ortodoxă îi onorează pe Sfinții Mucenici Pamfil preotul și Valent diaconul, alături de alți zece mărturisitori ai credinței, pentru sacrificiul lor suprem în numele dragostei necondiționate față de Hristos. Această dată marchează un moment de reflecție spirituală și rugăciune intensă, oferind credincioșilor ocazia de a se ruga pentru alinarea necazurilor și supărărilor care le marchează existența.

Calendar ortodox 16 februarie 2024

Sfinții Mucenici, a căror pătimire este prăznuită cu sfințenie, au trăit în Cezareea Palestinei și au devenit simboluri ale curajului și devotamentului față de credința creștină. Printre aceștia, Sfântul Pamfil, preot al cetății, se distinge prin misiunea sa de corectare a erorilor copiștilor din textul Noului Testament, un act de o importanță crucială pentru păstrarea integrității scrierilor sfinte. Pe de altă parte, Valent, diacon în biserica Eliei, era remarcabil pentru capacitatea sa de a recita din memorie Scriptura, reflectând o dedicare și o cunoaștere profunde ale învățăturilor divine.

Persecuția acestor martiri a fost nemiloasă, suferințele și chinurile îndurate pentru credința lor în Hristos fiind de o intensitate greu de imaginat. Pamfil și Valent, împreună cu Pavel, un alt mărturisitor care a fost aruncat în foc din cauza credinței sale, au fost închisi în temniță timp de doi ani sub domnia lui Urban. Această încercare grea a fost împărtășită cu alți cinci frați în credință: Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil și Daniil, care, la fel ca și ei, au fost martori ai luminii lui Hristos în fața întunericului.

Destinul lor comun a culminat cu martiriul, fiind scoși din temniță și decapitați pentru mărturisirea credinței lor. Această jertfă supremă a fost împărtășită de Porfirie, un tânăr care a fost îngropat de viu după ce a încercat să onoreze trupurile mucenicilor, precum și de Teodul și Iulian, care au fost uciși în timp ce venerau sfintele moaște ale mucenicilor.

Rugăciunea care alungă supărările

”Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Fiind puşi înaintea groaznicelor unelte de chinuri, vitejii luptători ai Domnului, bucurându-se, cu bărbăţie plină de curaj au răbdat chinurile, neţinând seama de trup. Pentru aceasta au şi moştenit Veşnica Slavă şi acum se roagă pentru noi, cei care lăudăm chinurile lor.

Neîndurând a lua în seamă cele de pe pământ, Fericiți Mucenici Pamfil și Valent, ați luminat Dumnezeiasca vieţuire cu nevoinţa pe care din pruncie ați urmat-o.

Mucenicii tăi, Doamne, Pamfil și Valent, cu adevărat într-armându-se cu tărie împotriva tiranilor vrăjmaşi, cu armele credinţei i-a biruit pe ei; şi încununându-se cu cunună de la Dumnezeu, s-au numărat în Ceata îngerilor; cu care împreună neîncetat se roagă, să ne mântuiască de ispite, de supărări şi de chinurile cele veşnice, cei ce îi fericesc pe dânşii cu credinţă.

Acum și pururea, și-n vecii vecilor, Amin!”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: