Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 18 august 2021. Este prăznuit Sfântul Ioan de Rila

Calendar ortodox 18 august 2021. Este prăznuit Sfântul Ioan de Rila

Calendar ortodox 18 august 2021. În această zi, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan de Rila, cunoscut și ca ocrotitorul statului bulgar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Ermi, Serapion și Polien, Sfânta Mucenita Iuliani, Sfântul Mucenic Leon, Sfinții patru sihastri, Sfinții Barnabas și Sofronie și Sfântul Arsenie cel Nou, din Paros.

Calendar ortodox 18 august 2021. Este prăznuit Sfântul Ioan de Rila

Calendar ortodox 18 august 2021. Miercuri, 18 august, este sărbătorit Sfântul Ioan de Rila. Acesta este cunoscut ca fiind ocrotitorul poporului bulgar, dar și unul dintre cei mai reprezentativi sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. Acesta a fost unul dintre primii sfinți canonizați după încreștinarea bulgarilor. Sfântul Ioan de Rila este întemeitorul monahismului bulgar cât și al primului așezământ monahal din Bulgaria, Mănăstirea Rila. S-a născut în anul 867 în Skrino, la poalele Muntelui Osogovo. Sfântul Ioan Rila a fost contemporan cu Boris I, cu fiul său Vladimir, Tarul Simeon I cel Mare, și cu fiul celui din urmă, Tarul Petru I. La vârsta de 25 de ani a ales să-și trăiască viața în singurătate, în mai multe locuri, înainte de a se duce în Munții Rila, unde a trăit tot restul vieții.

Sfântul Ioan Rila este cunoscut ca făcător de minuni, iar vestea s-a răspândit în întreaga țară, ajungând chiar și în capitala Imperiului Bulgar. Tarul Petru I a călătorit 120 de kilometri pentru a se întâlni cu el. Întâlnirea lor a fost povestită în detaliu într-una din„Vietile” Sfantului precum si in „Testamentul” Sfântului Ioan. Deși a ajuns la munții Rila, Ioan Rila refuză să se întâlnească cu Tarul Petru I. Acesta a trimis un soldat pentru a-i oferi darurile pe care le adusese sfântului, iar Sfântul Ioan a Rila a păstrat numai o mică parte din mâncare, după care i-a înapoiat tot regelului. Acesta i-a spus că oamenii credincioși nu au nevoie de aur, ci împărații, pentru a putea apăra țara și a-l oferi săracilor. Înainte de a murit, Sfântul Ioan de Rila și-a scris Testamentul. După ce regele maghiar Bella II a cucerit Sofia, moaștele Sfântului Ioan de Rila au fost trimise în capitala Ungariei, unde au rămas vreme de patru ani, când au fost readuse în Sofia. În 1194, Tarul Ivan Asen I a ordoant ca moaștele sfântului să fie mutate în Veliko Tarnovo, noua capitală. Ulterior au fost înapoiate Mănăstirii Rila cu permisiunea Sultanului Murad II.

Rugăciune către Preacuviosul Ioan de Rila

O, preaminunate şi Preacuvioase Ioane, mare făcătorule de minuni, primeşte această rugăciune a noastră şi nu-ţi întoarce faţă ta de la noi, cei care alergăm la a ta mijlocire, aşa cum nu ţi-ai întors faţă de la cei care veneau la tine cu necazurile lor în zilele vieţuirii tale pe pământ, căci ştim mulţimea de semne ale milostivirii tale pe care o ai arătat credincioşilor ortodocşi, chiar şi după a ta adormire! Auzi-ne acum şi pe noi, cei care suntem cuprinşi de mari necazuri care ne asupresc în zilele acestea pline de încercări, când diavolul prin cursele sale viclene caută să piardă Sfânta Biserica, să ne lipsească de mântuirea veşnică şi de bunurile vieţii vremelnice.

Roagă pe Domnul Iisus Hristos să ne dăruiască iertare de păcate, însă cu osebire iertare pentru păcatul neascultării de maică noastră – Biserica! Dăruieşte-ne zdrobirea inimii, ca să păşim cu umilinţă către Sfânta Taină a Pocăinţei şi să nu ne fie spre osânda împărtăşirea cu Trupul şi Sângele lui Hristos, ci spre sănătate şi mântuire! Izgoneşte de la noi duhul urii şi ne dăruieşte duhul dragostei şi păcii spre unirea frăţească a tuturor oamenilor. Uneşte-ne pe noi toţi cu dragostea pentru Hristos şi Biserica Sa Ortodoxă, ca, păzind voinţa Sa cea mântuitoare, să fim fii adevăraţi ai lui Dumnezeu!

Călăuzeşte-ne pe noi în toate zilele vieţii noastre ca să păzim cu harul Sfântului Duh credinţa curată şi să săvârşim voia Domnului până la moarte! Iar în clipă morţii vino să ne înfăţişezi sufletele înaintea tronului Dumnezeiescului Judecător şi să-I spui: ”Iată, eu şi pruncii pe care mi i-ai încredinţat”, ca prin mijlocirea ta să fim izbăviţi de chinurile cele veşnice şi să moştenim fericirea cea negrăită a Împărăţiei cereşti a lui Hristos, împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, în vecii vecilor! Amin!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: