Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 18 ianuarie 2021. Mare sărbătoare pentru ortodocși

Calendar ortodox 18 ianuarie 2021. Mare sărbătoare pentru ortodocși

Calendar ortodox 18 ianuarie 2021.

Calendar ortodox 18 ianuarie 2021. Este mare sărbătoare în ziua aceasta, pentru că are loc pomenirea Sfântului Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei.

Calendar ortodox 18 ianuarie 2021. Ce sărbătoare e în această zi

Ziua de 18 ianuarie 2021 este una în care îl cinstim pe Sfântul Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei. Atanasie se juca cu copiii de vârsta lui, exact așa cum ei vedeau la Biserică. Astfel, acesta începuse să fie de mic credincios, iar prietenii săi îl aleseseră pe el episcop, iar alții erau diaconi și așa se jucau ei. În jocul lor, veneau și copiii păgâni, pe cei ei îi botezau și îi învățau despre credință așa cum puteau ei, în înțelegerea lor de copii.

Însuși Arhiepiscopul Alexandriei a auzit despre acest joc și el a declarat că botezul este valabil și l-a sfințit prin taina mirungerii. Apoi, părinții lui Atanasie l-au dăruit lui Dumnezeu, după cum fusese dorința lui. În 325, el a devenit episcop tot în Alexandria, după ce răposatul Alexandru s-a stins din viață. Sfântul Ierarh Atanasie a fost episcop în Alexandria timp de 46 de ani.

Calendar ortodox 18 ianuarie 2021. Rugăciunea zilei

Troparul Sfântului Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei

Glasul al 3-lea

Pe ierarhii Domnului, pe tâlcuitorii dogmelor; pe păstorii alexandrinilor propovăduitori ai adevărului, perechea cea iubită de Dumnezeu; pe străluciţii luminători, risipitori ai întunericului celor nelegiuiţi: pe Sfântul Atanasie cel Mare, secerătorul ereticilor, împreună cu Sfântul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe Născătoarea de Dumnezeu, veniţi toţi iubitorii de prăznuire şi adunându-ne cu veselie şi cu cântări să-i cinstim; că ei se roagă neîncetat lui Dumnezeu pentru noi toţi.

Condacul Sfântului Ierarh Atanasie, Arhiepiscopul Alexandriei

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ierarhilor prea mari ai Bisericii şi vitejilor apărători ai dreptei credinţe în Hristos, păziţi pe toţi cei ce cântă: mântuieşte, Îndurate, pe cei ce Te cinstesc pe Tine, cu credinţă.

Calendar ortodox 18 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt cinstiți

La 18 ianuarie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi și alți sfinți. Iată cine mai este pomenit:

Sfânta Muceniţă Xenia;

Sfântul Cuvios Marcian din Cipru.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: