Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 18 iunie 2020. Sunt prăznuiți trei sfinți care și-au dat viața pentru credința creștină

Calendar ortodox 18 iunie 2020. Sunt prăznuiți trei sfinți care și-au dat viața pentru credința creștină

Sfinţii Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul

Calendar ortodox 18 iunie 2020. Astăzi sunt prăznuiți Sfinţii Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul. Tot pe 18 iunie se face și cinstirea Sfântului Mucenic Eterie; Icoanei Maicii Domnului Bogolubskaia; Cuviosului Erasm; Sfinților doi mucenici din Cipru; Cuviosului Leontie, de la Mănăstirea Peșterile Kievului; Cuviosului Leontie, din sfânta Chinovie a Mănăstirii lui Dionisie, izvorâtorul de mir; Soborul mai-marelui Arhistrateg Mihail.

Viața Sfinţilor Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul, prăznuiți pe 18 iunie

Sfinţii Mucenici Leontie, Ipatie şi Teodul au dus o viață dreaptă, în spiritul legilor creștinești și pe placul lui Hristos. Ei și-au dat viața pentru credința lor în anul 73, când creștinii erau încă prigoniți și uciși pentru că nu voiau să Îl lapede pe Domnul.

Leontie era comandantul garnizoanei romane a oraşului Tripoli și avea respectul tuturor soldaților. El nu contenea să îi ajute pe cei prigoniți de soartă, cărora le oferea măcar o vorbă de alinare, dar de cele mai multe ori le dădea mâncare, haine sau orice aveau nevoie pentru a putea viețui în continuare.

Guvernatorul cetății, Adrian a trimis mai mulți soldați să îl ucidă pe Lontie, dar înainte conducătorul lor, Ipatie a căzut grav bolnav.

A avut o viziune în vis în care i se spunea că singurul care îl poate vindeca este Dumnezeul lui Leontie. El le-a povestit asta și celorlalți, iar unul pe nume Teodul a fost cuprins de mirare, așa că cei doi au decis să îl găsească ei primii pe Leontie și să îl întrebe ce a fost cu acel vis ciudat.

Cei doi au fost atunci convertiți la creștinism, datorită vorbelor dulci ale sfântului.

Ei au fost ulterior prinși și supuși unor chinuri groaznice, iar așa au primit cununa muceniciei.

Troparul Sfântului Mucenic Leontie

Glasul al 2-lea

Mucenicu1 Tău, Doamne, Leontie, întru nevoinţa sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Leontie
Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Meşteşugirile cele viclene ale tiranilor le-ai ruşinat şi slujbele elineşti cele fără de Dumnezeu defăimându-le, luminat ai arătat cunoştinţa de Dumnezeu tuturor oamenilor cu învăţăturile dreptei credinţe, de Dumnezeu înţelepţite mucenice. Pentru aceasta a ta pomenire cinstim cu dragoste, înţelepte Leontie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: