Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 19 aprilie 2020. Sfintele Paști – Învierea Domnului Iisus Hristos

Calendar Ortodox 19 aprilie 2020. Sfintele Paști – Învierea Domnului Iisus Hristos

Calendar Ortodox 19 aprilie 2020. Sfintele Paști - Învierea Domnului Iisus Hristos

Calendar Ortodox 19 aprilie 2020. Ziua Sfintelor Paști nu este comemorarea unui eveniment din trecut, așa cum am văzut până acum, ci este sărbătorirea Învierii Domnului.

Sfintele Paști nu este o sărbătoare oarecare. Nu suntem chemați la biserică să ne aducem aminte ce ceva ce nu mai este ci participăm la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Prin noi se petrece și s-a petrecut tainic și în zilele noastre. De altfel, și versurile pe care le lântăm în timpul Liturghiei pascale ne spun că lumina a cuprins cerul și pământul: „Astăzi toate s-au umplut de lumină, cerul și pământul și cele de sub pământ” (din Canonul Sfintelor Pasti).

În această zi facem pomenirea Sfântului Cuvios Ioan. A fost monah în Lavra Veche a lui Hariton cel mare din Palestina, așa numita Peșterile cele Vechi. Aici a trăit și a îndeplinit toate nevoințele. S-a rugat și a privegheat. S-a gândit într-un la momentul morții sale. Aici a căpătat și harul preoției. A trecut la Domnul în secolul al VII-lea. Cuviosul Ioan a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în acea peșteră, slujind în biserică. Astfel a căpătat numirea de Paleolavritul sau ”al peșterii celei vechi”.

Troparul Sfantului Cuvios Ioan

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor si cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Tot astazi, facem pomenirea: Sfântului mucenic Pafnutie; Sfinților Socrat și Dionisie; Sfantului Agatanghel, Preacuviosului Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei; Sfântului Trifon arhiepiscopul Constantinopolului;

Cuviosului Simeon, egumenul Mânăstirii Filoteu din Muntele Atos;

Noul Mucenic Agathanghelos

S-a născut în Enos din Tracia, din părinți creștini. Din cauza sărăciei ajunge să lucreze pe nava unui turc. Acesta încearcă din răsputeri să-l convertează la islam. După ce ajunge să fie amenințat cu moartea cedează și primește credința musulmană. La scurt timp se îmbolnăvește, pleacă de la șeful său și se leapădă de necredință. A murit prin decapitare în 19 aprilie 1819.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: