Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 19 iunie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 19 iunie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 19 iunie 2021.

Calendar ortodox 19 iunie 2021. Sâmbătă, 19 iunie, este sărbătorit Sfântul Iuda, unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfântul Mucenic Zosima, Cuviosul parintele nostru Zinon, Sfântul Mucenic Asingrit, Cuviosul Paisie cel Mare.

Calendar ortodox 19 iunie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 19 iunie 2021. Sfântul Iuda este prăznuit în fiecare an pe 19 iunie, acesta fiind unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului. Acesta se trage din seminția lui David și a lui Solomon. Iuda s-a născut în Nazaretul Galileii, iar tatăl său este Iosif teslarul, iar mama sa Salomeea, fiica lui Agheu. Sfântul Iuda se numara printre frații Domnului Iisus Hristos, fiii lui Iosif pe care îi avusese din prima căstorie cu Salomeea. Abia după ce a rămas văduv, i-a fost dat în grijă Maica Domnului. Sfântul Apostol Iuda este numit uneoriin Scriptura „Iuda, fratele lui lacov”. Sfântul Teofilact spune că feciorii lui Iosif sunt frații lui și a zis : „Il ocărăsc frații lui, feciorii lui Iosif, între care este și acest Iuda. Insă de unde aveau ei această necredință? Din socoteala cea putredă și din zavistie, pentru că obiceiul rudeniilor este ca totdeauna să urască mai mult pe ai săi, decât pe cei străini”.

Iuda a greșit către Hristos, cu necredință și cu zavistia, dar și cu neiubirea de frate. Deși știa de greșelile sale, acesta nu a îndrăznit să se numească fratele Domnului, ci numai a lui Iacov, precum scrie și în scrisoare: „Iuda, sluga lui Iisus Hristos și fratele lui Iacov…”.

Sfântul Matei Evanghelistul l-a numit Levi sau Tadeu. Ulterior, Iuda s-a alăturat lui Iisus, iar acesta i-a spus: ludo, pe tine te laudă frații tăi; culcându-te, ai dormit ca un leu și ca un pui de leu. Iar Tadeu se tâlcuiește „lăudător” și „mărturisitor” sau „sânii laptelui”. Mai sunt unii care susțin că Sfântul Iuda, este numit și Varsava în Faptele Apostolilor.

Rugăciune către Sfântul Iuda

O, Sfinte Iuda Tadeu, rudā a Domnului nostru Iisus Hristos, apostol si martir glorios, stralucit in virtuti si puternic in minuni, credincios si grabnic ajutātor al celor ce te cinstesc si se incred in tine, priveste cu ochi milostivi la cel ce astazi alearga la tine si cere mijlocirea ta.
Tu ai dobandit de la Dumnezeu darul de a ajuta indeosebi pe aceia care au pierdut aproape orice sperantā si se afla in pragul disperārii.
Priveste deci la mine si vezi in ce stramtoare ma aflu.Viata mea este o viata de suferinta. Zilele mele sunt pline de durere si necaz, sufletul meu este o mare amaraciune. Cararile mele sunt pline de spini si aproape nu trece o clipa fara suspine si lacrimi si fara griji mistuitoare care imi macina toata puterea de viata.
Nelinistea, disperarea si lipsa de incredere in ajutorul de sus imi coplesesc de multe ori sufletul, astfel incit mi se pare ca pronia dumnezeiasca m-ar fi parasit. Atunci sufletul meu se umple de intuneric, credinta se clatina, inima mea slabeste si disperarea se furiseaza in suflet, vrand sa se faca stapana peste mine.

O, Sfinte Iuda Tadeu, tu nu ma poti lasa in starea aceasta grozava. La tine alerg, pe tine te rog, ajuta-mi. Asculta, te rog, rugamintea pe care ti-o fac ! Nu ma voi departa de tine pana cand nu ma vei asculta. Grabeste-te si vino–mi, te rog, in ajutor si nu lasa ca increderea mea in tine sa fie rusinata. Fa ca prin mijlocirea ta sa se preamareasca si intru mine nesfarsita milostivire a lui Dumnezeu. Asculta-mi rugamintea, mai ales in necazul cel mare pe care il am acum si da-mi grabnicul tau ajutor in (se marturiseste necazul).

Nu lasa ca sufletul meu sa ramina zdrobit de aceasta lovitura a durerii si sa cada in disperare. Asculta-ma, o, Sfinte Iuda Tadeu, implineste-mi rugamintea si eu iti voi fi recunoscator in toate zilele vietii mele.Te voi cinsti ca pe cel mai de seama ajutator al meu.Voi multumi lui Dumnezeu pentru mijlocirea ta si voi raspandi pe cat imi va sta in putere cinstirea ta intre oameni.
Amin.

Etichete: