Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 19 mai. Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei. Este dezlegare la pește

Calendar ortodox 19 mai. Credincioșii îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei. Este dezlegare la pește

Sfântul mucenic patrichie

Calndar ortodox 19 mai 2020. La această dată credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei. Tot în această zi facem pomenirea Cuviosului Memnon; Sfântului Dimitri Donskoi, Mare Cneaz al Moscovei; Sfântului Mucenic Arolot; Sfintei Chiriachi; Sfintei Mucenițe Teotimi.

Viața Sfântului Mucenic Patrichie, care și-a dat viața pentru credința sa

Sfântul Mucenic Patrichie a trăit în secolul al IV-lea Înainte de Hristos. Credința lui arzătoare l-a făcut să ajungă episcop în Prusa, un oraș cu ape care se afla pe partea dinspre Asia a Mării Negre.

Propovăduind cuvântul lui Dumnezeu, el a ajuns să convertească mulți creștini la această religie. Totuși, împăratul Iulian s-a vindecat de o boală gravă în acele ape și a pus totul pe seama lui Esculap, unul dintre idolii lor. Așa că le-a poruncit tuturor supușilor să se închine acestuia. Cum Sfântul Mucenic Patrichie nu a dorit aceasta, el a fost aruncat în apa cea fierbinte de slujitorii împăratului.

Deci, de te voi arunca pe tine în aceste ape fierbinţi, al căror Făcător zici că este Hristos, iar nu zeii noştri, oare te va păzi pe tine Hristos nevătămat de fierbinţeala acestora?”, i-a spus împăratul înainte de a-l arunca pe sfânt în apă.

Sfântul i-a răspuns că fie de va muri este fericit să se ducă lângă Hristos sau dacă acesta nu dorește încă, va scăpa fără vreo rană din acele ape fierbinți.

Ştiu puterea Hristosului meu, că poate, de va voi, să mă păzească întreg şi nevătămat de apele acestea, iar eu aş vrea, ca prin apele acestea, să mă dezleg din această viaţă vremelnică şi să vieţuiesc cu Hristos în veci”.

Cel de-al doilea scenariou a fost cel bun, pentru că sfântul a ieșit nevătămat din ape. La vederea acestei minuni, împăratul s-a înfuriat și i-a pus pe militarii săi să îl ucidă pe Sfântul Patrichie.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Patrichie şi a celor dimpreună cu dânsul

Glasul 4

Ca nişte pârgă a firii…

Ca o sfinţită vistierie a lui lisus, Patrichie, Biserica primind trupul tău, bucurându-se strigă ţie: prin tine toată lumea în pace adâncă se ţine, şi se acoperă de tot eresul nevătămată ca o nebiruită.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Patrichie şi a celor dimpreună cu dânsul

Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: