Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 2 iunie 2021. Este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Calendar ortodox 2 iunie 2021. Este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

GALERIE FOTO (2)

Calendar ortodox 2 iunie 2021. Anual, pe data de 2 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Acesta a avut un rol important în răspândirea cuvântului Domnului. Pe mulți i-a orientat spre credință.

Calendar ortodox 2 iunie 2021. Este prăznuit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Calendar ortodox 2 iunie 2021. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în anul 1300. Este originar din Trapezunt (Asia Mică), și provine dintr-o familie simplă. Își câștiga existența din negoț împreună cu tatăl său.

A fost supus la aspre chinuri, după ce la un moment dat s-a contrazis pe teme religioase cu un catolic. Acesta din urmă, s-a dus la conducătorul tătar al cetății și a spus Ioan dorește să devină musulman. Adus în fața conducătorului tătar Ioan a negat. El a mărturisit că Hristos este singurul lui Dumnezeu. Apoi, Sfântul a fost târât prin cetate de coada unui cal, dar nu a simțit durerea chinurilor, deoarece Dumnezeu i-a dat putere să le îndure. Așa că, păgândii văzându-i rezistența au decis să-l ucidă și i-au tăiat capul.

Trupul lui a fost abandonat, dar trei îngeri au venit și i-au tămâiat trupul. Ulterior, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și l-a pus într-o raclă a altarului bisericii sale.  Mai târziu, în anul 1402, pe data de 2 iunie,omnitorul Alexandru cel Bun i-a luat trupul la Suceava şi l-a depus în biserica Mirăuţilor.

Rugăciune către Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

La vreme de necazuri și nu numai, puteți rosti o rugăciune către Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, care vă va veni cu siguranță în ajutor.

Sfinte Mare Mucenice Ioan cel Nou de la Suceava, ca un iubitor de Hristos ai urmat Acestuia pe Cruce, înfruntările urâtorilor de creștini din Cetatea Albă biruind prin mărturisire și martiriu. Sfinte Constantine Voievodule, apostol al dreptei credințe te-ai făcut prin multe osteneli pentru Biserica lui Hristos, ajutând pe românii ortodocși din Transilvania și pe dreptmăritorii din ținuturile aflate sub stăpânirea otomană. Lucrarea ta ai încununat-o cu martiriul la Istanbul, unde ai pătimit împreună cu cei patru fii ai tăi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache. Pentru acestea, către voi, Sfinților Ioan cel Nou și Constantine Voievod, ne îndreptăm ca și către niște mucenici și apostoli care credința ați propovăduit cu prețul vieții. Iar noi, cei care cinstim pomenirea voastră și care, mireni fiind, în ogorul misiunii Bisericii ostenind, rugăciune cu evlavie aducem vouă, îndrăznind la ajutorul vostru.

Mărturisim că neputincioasă ne este tăria, puțină priceperea și șovăielnică credința. Împuținați sufletește ne aflăm, dezbinați și zăbavnici la inimă în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu. Înaintea vrăjmașilor credinței suntem slabi și lipsiți de apărare din faptele noastre. Fie-vă milă, Sfinților Mucenici, și nu ne lipsiți de ajutorul și binecuvântarea voastră. Luminați-ne întunericul în care orbecăim. Călăuziți-ne și arătați-ne feluritele ispite și înfățișări ale răului, ca să nu cădem în cursele vicleanului. Ajutați-ne să ieșim din încercările care ne-au cuprins și din primejdii să ne izbăvim. Întărire și luminare pentru creștini dăruiți, iar din năvala ispitelor ne sloboziți. Căci multe necazuri ne cuprind și multe înfruntări și puneri la încercare a credinței se abat asupra noastră. Dar, cu rugăciunile și binecuvântarea voastră, milă de la Preamilostivul Dumnezeul nădăjduim să dobândim, ca și noi, împreună cu voi, să dăm buna mărturie a credinței și a adevărului. Amin.”

Etichete: