Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 2022, 1 iunie: Sărbătoare mare pentru toți creștinii. Iată ce sfânt important este pomenit 

Calendar ortodox 2022, 1 iunie: Sărbătoare mare pentru toți creștinii. Iată ce sfânt important este pomenit 

Sfântul Iustin Martirul și Filosoful era fiul unor coloniști greci, păgâni, din vechiul Sichem din Palestina, numit după colonizarea romană ce a avut loc în anul 70 Flavia Neapolis, iar astăzi Nablus și s-a născut la începutul secolului al II-lea (100-110).

Cine a fost Sfântul Iustin Martirul și Filosoful?

Potrivit basilica.ro, Sfântul Iustin Martirul și Filosoful  a fost crescut în păgânism și din tinerețe a fost atras spre filozofie, astfel că a cercetat conceptele filosofice ale vremii. Se va întâlni cu un bătrân creștin și, în urma discuției purtate, se va apleca supra creștinismului convertindu-se în anul 130/133.

Acesta a mers la Roma unde și-a petrecut a doua parte a vieții. Aici a deschis o școală de doctrină creștină, iar printre elevii lui se numără Miltiade și Tațian. Tot aici, Sf. Iustin l-a avut ca adversar violent pe filosoful cinic Crescens, din cauza căruia, se spune, ar fi suferit chiar moartea.

Despre moartea martirică a Sf. Iustin ne relatează o scriere de la sfârșitul secolului al II-lea, intitulată „Actele Sfântului Iustin și a celor împreună cu el’. Sf. Iustin a fost dus, împreună cu alți șase creștini, în aula prefectului Tulius Rusticus.

La început, a fost invitat de prefect să se închine la zei și să asculte de împărat. El nu a vrut spunând că este creștin. Sunt întrebați, apoi, pe rând, ceilalți creștini și condamnați la moarte.

Martirizarea Sf. Iustin a avut loc în vremea lui Marc Aureliu, între anii 165-166. Biserica Ortodoxă îi pomenește amintirea la 1 iunie, iar cea Catolică la 14 aprilie.

Rugăciune – Troparul, glas 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: