Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 21 aprilie. Rugăciunea pe care orice creștin trebuie să o rostească de Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox 21 aprilie. Rugăciunea pe care orice creștin trebuie să o rostească de Izvorul Tămăduirii

rugaciune izvorul tamaduirii

Calendar creștin ortodox 21 aprilie. Ziua de 21 aprilie este una importantă pentru toți creștinii ortodocși. În această zi este Izvorul Tămăduirii.

Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Izvorul Tămăduirii

Pe 21 aprilie 2023, conform calendarului ortodox, se sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Legenda spune că înainte de a deveni împărat, Leon cel Mare a întâlnit un orb într-o pădure care i-a cerut apă. Prin intervenția Maicii Domnului, Leon a descoperit un izvor miraculos care i-a redat vederii orbului după ce a băut din el. În semn de recunoștință, Leon a construit o biserică în apropiere, în cartierul Vlaherne din Istanbul, unde s-au petrecut multe minuni. Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii a fost generalizată de Biserica Ortodoxă în secolele V-VI.

În această zi, conform tradiției, este strict interzis să desfășurați activități care implică muncă. În trecut, cei care nu respectau această interdicție erau afectați de o boală gravă de la care nu se mai puteau recupera și care ducea, în cele din urmă, la moarte. De asemenea, boii nu erau înjugați pentru a evita îmbolnăvirea lor.

Tradiția spunea că nu trebuia să se țeasă nimic în această zi, deoarece pânza țesută nu putea fi folosită nici măcar pentru îmbrăcămintea celor decedați, pentru că aceștia nu erau primiți în viața de apoi. În plus, spălatul și călcatul sunt considerate activități interzise în această zi, iar nerespectarea acestui obicei poate duce la pierderea locului în Rai.

Există diverse superstiții și tradiții legate de Izvorul Tămăduirii, unele dintre ele fiind:

  • Apa din Izvorul Tămăduirii este considerată a fi sfântă și miraculoasă, având puterea de a vindeca boli și de a aduce noroc. Este obișnuit ca oamenii să aducă acasă apă din acest izvor, pe care o folosesc ulterior pentru a se vindeca sau pentru a-i ajuta pe cei dragi să se vindece.
  • În dimineața zilei de Izvorul Tămăduirii, oamenii se spală cu apa din izvor, crezând că astfel își vor curăța trupul și sufletul de rele.
  • Se spune că în ziua de Izvorul Tămăduirii, apa izvorului are puteri magice și că poți vedea viitorul privind în apă.
  • Este obiceiul ca în această zi să nu se facă nicio muncă, deoarece se crede că astfel se atrage ghinionul și se aduc boli.
  • Se spune că dacă bei apă din Izvorul Tămăduirii în fiecare dimineață, vei fi protejat de boli și de ghinion.
  • Credința populară mai spune că dacă bei apă din Izvorul Tămăduirii și spui o rugăciune Maicii Domnului, vei fi vindecat de orice boală.
  • Unele tradiții spun că în această zi trebuie să ajuți și să faci fapte bune pentru cei aflați în suferință, deoarece astfel vei atrage binecuvântarea lui Dumnezeu asupra ta și a celor dragi.

Rugăciune puternică spre Maica Domnului de Izvorul Tămăduirii

„Preacurată, Preanevinovată, Preamilostivă, Prealăudată, pururea Fecioară Născătoare de Dumnezeu Marie, Izvor al Dumnezeieștii Tămăduiri, grabnic ascultătoare și eliberatoare, apărătoare nebiruită a creș­tinilor, mijlocitoare statornică către Făcătorul, nă­dejdea, acoperământul și ajutorul celor ce aleargă la tine și cer dumnezeiască ta înțelegere. Nimeni din cei ce au venit la ține nu a ieșit afară lepădat, curată Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ci, cerând harul, a primit darul cererilor celor de folos”.

„Și noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, intrând cu nevrednicie în preacurata ta casă, în această sfântă mânăstire, alergăm către ține, scăparea noastră, apă­rătoarea noastră, nădejdea, acoperământul, ajutorul nostru, iar tu, ca Maica noastră duhovnicească, preaiubitoare și preamilostivă, asculți cererile noastre”.

„Maica noastră duhovni­ceașcă, izvorule al tămăduirilor, noi cei mici, cei pă­catosi, cei nevrednici robi ai tăi și fii ai tăi duhovnicești, mădularele cuvântatoare ale turmei lui Hristos, ale acestei alese a Lui Biserici Ortodoxe, ca niște bolnavi și neputincioși, cu frică de a nu fi sfâșâați de lupii cei turbați, ca niște oameni cu puțină credință, neputând să ne împotrivim mâniei valurilor sălbatice ale ereticilor, scăpăm cu pocăință și cu lacrimi la aju­torul tău cel nebiruit și la Acoperământul Tău cel tare”.

„Întinde, Stăpână, Acoperământul tău cel tare și ocrotește-ne pe noi, fiii tăi, sub Acoperământul aripi­lor milostivirii tale și al dragostei tale de maică și păzește-ne de încornorații cei nevăzuți, care caută să ne sfâșie pe noi”.

„Mijlocește către Fiul tău și Dumnezeul nostru pentru iertarea păcatelor noastre, pentru luminarea sufletelor și a cugetelor noastre, pentru călăuzirea pe calea adevărului, pentru întărirea noastră în adevăra­ta credință ortodoxă și pentru predaniile cele aposto­lice și patristice”.

„Ține-ne pe noi în dragostea cea ade­vărată și curată către aceasta și către aproapele nos­tru, întărește-ne pe noi în Tine, spre mărturisirea și spre lupta virtuții și descoperă-ne nouă voia lui Dum­nezeu cea preabună, cea desăvârșită. Amin!”

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: