Redactia.ro
Home » Știri » Calendar Ortodox 21 ianuarie 2020. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul

Calendar Ortodox 21 ianuarie 2020. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul

Calendar Ortodox 21 ianuarie 2020. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul

Calendar Ortodox 21 ianuarie 2020. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul. Marți, 21 ianuarie 2020 are loc sărbătoarea Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul.

Calendar Ortodox 21 ianuarie 2020. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul

Conform Creștin ortodox, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul s-a născut la Constantinopol, într-o familie aristocratică. Acesta a avut slujba de secretar imperial în vremea împăratului Eraclie. Între timp a părăsit slujba împărătească și s-a retras la Mănăstirea Chrysopolis, aproape de Constantinopol, îmbrăcând haina monahală.

Sfântul Maxim se numără între acei mărturisitori care au apărat dreapta credinţă în faţa marilor erezii care au tulburat Biserica. S-a aflat în fruntea luptei împotriva ereziei monotelite, susţinută de patriarhii Constantinopolului care s-au succedat în acea vreme şi de însuşi împăratul Eraclie. Erezia monotelită considera că în Iisus Hristos nu a existat şi o voinţă umană, ci numai una divină, desfiinţând prin aceasta dogma Sfintei Treimi, potrivit Sfântului Maxim.

Sfânta Treime este adevărul fundamental al creştinismului, după care dumnezeirea sau esenţa lui Dumnezeu subzistă ca treime de persoane sau ipostasuri.

Sfântul Maxim Mărturisitorul este sărbătorit pe 21 ianuarie 2020

Pentru că nu a vrut să se supună poruncii împărăteşti, îndemnat de conştiinţă să mărturisească adevărul, Sfântul Maxim şi-a continuat eforturile de propovăduire a adevăratei credinţe.

A fost arestat în anul 655 şi exilat în Tracia. În anul 662 a fost adus la Constantinopol pentru judecată, împreună cu doi ucenici Anastasie şi Anastasie apocrisiarul. Rămânând neînduplecaţi în mărturisirea dreptei credinţe, Sfântului Maxim şi primului ucenic, Anastasie, le-au fost tăiate limbile şi mâinile drepte şi au fost exilaţi pe viaţă în Caucaz.

Sfântul Maxim Mărturisitorul reuşeşte să condamne monotelismul, împreună cu papa Martin. Sunt arestaţi şi trimişi în exil. Papa Martin moare în urma chinurilor la care a fost supus în temniţă, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primeşte pedeapsa de a i se tăia limba şi mâna dreaptă. Va muri la puţin timp, în cursul aceluiaşi an şi va fi îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie”.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: