Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Ce sfânt este sărbătorit sâmbătă

Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Ce sfânt este sărbătorit sâmbătă

Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Ce sfânt este sărbătorit sâmbătă

Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc în această zi pe Sfântul Maxim Mântuitorul.

Calendar ortodox 21 ianuarie 2023. Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul

Ca în fiecare an, pe 21 ianuarie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Maxim Mântuitorul. Acesta a fost un cuvios cunoscut în teologia și spiritualitatea ortodoxă pentru densitatea și profunzimea sa greu de egalat.

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie de nobili. La vârsta de 9 ani a rămas orfan, fiind încredințat unei mănăstiri din Palestina. În 614 s-a retras la o mănăstire din Chrysopolis, de pe țărmul răsăritean al Bosforului, iar după zece ani s-a mutat la Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe’ din Cyzic. De aici a plecat în anul 626, ca urmare a unei incursiuni a perșilor și, trecând prin Grecia și Egipt, s-a așezat pentru mai multă vreme într-o mănăstire din Cartagina.

Misiunea principală a lui a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului.

„Însă nu s-au umilit de dânsul acei împietriți la inimă, ci mai cumplită chinuire i-au făcut, pentru că scoțându-i limba cea de Dumnezeu grăitoare, care izvora râuri de înțelepte învățături și îneca credințele cele eretice, au tăiat-o fără milostivire, vrând astfel ca să pună tăcere gurii celei de Dumnezeu grăitoare”, potrivit doxologia.ro.

Rugăciune către Sfântului Maxim Marturisitorul

Tot harul Duhului cel de Dumnezeu insuflat picură-l întru mine, din limba ta cea curgătoare de miere şi dulce, Dumnezeiescule Maxim.

Rugaciune Sf Maxim. Îndreptătorule al Ortodoxiei, învăţătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu şi al curăţiei şi luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Maxim, înţelepte, cu învăţăturile tale pe toţi i-ai luminat. Sfinte Maxim, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre!

Troparul Sfantului Maxim Marturisitorul

Indreptatorule al Ortodoxiei, invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu si al curatiei, si luminatorule al lumii, podoaba calugarilor cea de Dumnezeu insuflata, Maxim, intelepte, cu invatataturile tale pe toti i-ai luminat. Alauta duhovniceasca, roaga-te lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Condac 1:

Întărirea preoților, temelia dogmelor, trâmbița înțelepciunii și păstor al Bisericii te-ai arătat, Părinte Maxim, biruindu-i pe nevăzuții vrăjmași și închipuirile eretice cu tăria cunoștinței de Dumnezeu. Și în focul mucenicesc te-ai aruncat pentru dragostea lui Hristos, ca drept și sfânt împreună cu tine să ne veselim de Dânsul. Pentru aceasta îți cântăm: Bucură-te, Sfinte Cuvioase Maxim, alăută a Sfintei Treimi, luminătorule cel mare în faptă și cuvânt!

Sursa: doxologia.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: