Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 22 mai 2020. Este sărbătorit un mare sfânt, care și-a dat viața pentru credință

Calendar ortodox 22 mai 2020. Este sărbătorit un mare sfânt, care și-a dat viața pentru credință

Sărbătoarea Sf Mucenic Vasilisc

Calendar ortodox 22 mai 2020. La această dată, toți creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Vasilisc, unul dintre martirii creștinismului.Tot în această zi, se face și pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al ÎI-lea ecumenic, de la Constantinopol, din anul 381; Sfântului Mucenic Marcel; Sfântului Ioan Vladimir, cneazul Serbiei; Sfântului Pavel din Peloponez; Sfântului Mucenic Codru; Sfintei Mucenițe Sofia; Sfântului Sfințit Mucenic Zaharia de la Prusa.

Sfântul Vasilisc aveau rude creștine care îl iubeau pe Hristos și mărturiseau credința în acesta. El era nepotul Sfântului Mucenic Teodor Tiron. El a trăit între anii 286-305, în timpul împăratului Maximilian.

El a primit cununa martirului după ce și-a dat viața pentru credința sa. Sfântul Mucenic Vasilisc a refuzat să se închine idolilor, așa cum făceau ceilalți localnici, mai ales că toți creștinii erau prigoniți și uciși pentru credința lor. Mulți o făceau doar pentru a rămâne în viață.

Însă Sfântul Vasilisc nu a dorit să se închine idolilor și mai mult decât atât, el a dat focul Templului lui Apolon. Pentru această faptă el a fost omorât și astfel a primit cununa muceniciei.

Troparul Sfântului Mucenic Vasilisc

Mucenicul Tău, Doamne Vasilisc, întru nevoință să, cununa nestricăciunii a dobândit de la Ține, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugăciunile lui mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfantului Mucenic Vasilisc

Mucenicul Tău, Doamne, Vasilisc, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântare să înălţăm, popoare, minunatului Dumnezeului nostru, Celui ce a mântuit din robie pe Israel, cântare de biruinţă cântându-I, că şi el striga: Să cântăm Ţie unuia Stăpânului. Mucenice mult pătimitorule, roagă-te lui Hristos împăratului, să mântuiască pe cei ce cu credinţă cinstesc această luminată a ta prăznuire şi să se facă părtaşi împărăţiei cerurilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: