Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru sfântul considerat ruda Domnului

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru sfântul considerat ruda Domnului

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. În fiecare an, pe data de 23 octombrie este mare sărbătoare pentru români. Un sfânt foarte important este pomenit astăzi, fiind vorba de unul dintre cei mai de seamă pomeniți ai Bisericii, considerat ruda Domnului.

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru sfântul considerat ruda Domnului

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Este mare sărbătoare în calendarul creștin ortodox. În fiecare an, la această dată, este pomenit Sfântul Iacob, fratele Sfântului Apostol Ioan. Sfântul Iacob este unul dintre cei mai importanți sfinți pe care Biserica îi pomenește și căruia îi dedică slujbe.

Sfântul Iacob este denumit ruda Domnului pentru că a fost fiul lui Iosif, logodnicul Fecioarei Maria. Teologii spun că e indicat să îl numim vărul lui Iisus Hristos, asta pentru că Mântuitorul nu s-a născut ca orice alt om de pe pământ, ci prin cale divină, supranaturală. În cultura evreiască, orice rudenie este numită frate, conceptul de văr fiind unul vag, tocmai din acest motiv, în Israel, Iacob este cunoscut ca frate al Domnului. Iacob a fost și fratele Sfântului Apostol Ioan.

Când prigonitorii l-au pus pe Iacob să urce pe Templu pentru a grăi împotriva lui Iisus Hristos, acesta s-a urcat, dar a adus laude față de Acesta și nu l-a ocărit nicio clipă.

Calendar ortodox 23 octombrie 2021. Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Iacob

În ziua sfântă în care este pomenit Sfântul Iacob, creștinii spun o rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Iacob.

„Ca un ucenic al Domnului ai primit Evanghelia, drepte; ca un mucenic eşti de neînduple¬cat; îndrăzneală ca un frate al lui Dumnezeu, a te ruga ca un ierarh. Roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Darea cea bună, Sfinte Apostole Iacob şi harul cel desăvârşit, de la Părintele Luminilor a se da oamenilor înveţi arătat; căruia a se împărtăşi cei ce te laudă pe tine, roagă-te Apostole. Cu Raza Dumnezeiescului Duh fiind luminat, Sfinte Iacob şi cu Dânsul Legile alcătuind, Bisericile neamurilor le-ai îndreptat, ca un Apostol al lui Hristos, de sfinţenie arătătorule, cu toate fericite. Ceata Apostolilor, preaînţelepte, arătat ai împodobit-o, ca unul ce ai fost întâi arhiereu, fiind uns cu Singură Lucrarea Cuvântului, ca un ucenic şi frate al lui Dumnezeu şi sfinţit propovăduitor de Sfintele Taine. Izvor de tămăduiri avându-te, ne adăpăm de la tine, ca de la Ceea ce ai născut Izvorul vieţii, de Dumnezeu Născătoare Prealăudată, tămăduirea sufletelor şi înnoirea trupurilor. Amin”, este rugăciunea către Sfântul Iacob, potrivit doxologia.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: