Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Cui spunem „La mulți ani”

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Cui spunem „La mulți ani”

Calendar ortodox 24 ianuarie

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Este mare sărbătoare pentru toți românii, pentru că în ziua aceasta are loc pomenirea Sfintei Xenia.

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Viața Sfintei Xenia

Xenia este numele pe care l-a luat o sfântă după ce aceasta a fugit de acasă, el semnificând „Străin”. Astfel, Eusebia este, de fapt, numele Xeniei, ea fiind fiica unui senator roman, care era și el creștin. Însă fiica lui, Eusebia, nu a vrut să audă de măritiș, atunci când făcuse vârsta potrivită.

Ea voia să fie mireasa a lui Iisus Hristos, așa că atunci când a auzit că tatăl ei vrea să se căsătorească Eusebia a fugit de acasă și a luat și alt numel, cel de Xenia. Alături de ea au plecat și două dintre slujnice, iar atunci când l-au întâlnit pe Sfântul Pavel, ele au știut că au ales drumul cel bun și au îmbrăcat haina monahală.

Sfânta Xenia avea o dorință așa mare de a duce o viață în curăție încât mânca pâine cu cenușă și nu dormea aproape deloc, ea stând în rugăciune.

La moartea ei, pe cer a apărut o cunumă cu semnul crucii în ea, iar episcopul Pavel care săvârșea slujba a spus: „Maica Xenia a adormit şi pentru dânsa este semnul minunii”.

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Canon de rugăciune

Troparul Sfintei Cuvioase Xenia Glasul 8

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Xenia, duhul tău.

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Ce rugăciune se spune

Condacul Sfintei Cuvioase Xenia Glasul 2

Cu curgerile sângiurilor…

Pomenirea ta cea minunată, Sfântă Preacuvioasă Xenia, săvârşind-o noi, cei ce te cinstim pe tine cu dragoste, lăudăm pe Hristos, Cel Ce ţi-a dat ţie întru toate putere de tămăduire; pe Acela totdeauna roagă-L pentru noi toţi.

Calendar ortodox 24 ianuarie 2021. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți

Tot pe data de 24 ianuarie, în calendarul ortodox 2021, mai sunt pomeniţi și următorii sfinți:

Sfinţii Mucenici Pavel, Pavsirie şi Teodotion;

Sfântul Mucenic Vavila din Sicilia, cu ucenicii săi Timotei şi Agapie;

Sfântul Cuvios Macedonie;

Sfinţii Mucenici Ermoghen şi Mamant;

Sfântul Cuvios Filipic;

Cuviosul Filon, episcopul Calpasiei;

Sfântul Cuvios Zosima;

Sfântul Mucenic Varsim;

Sfântul Cuvios Dionisie.