Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 24 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este marți

Calendar ortodox 24 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este marți

Calendar ortodox 24 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este marți

Calendar ortodox 24 ianuarie 2023. Este sărbătoare pentru români, pentru că în ziua aceasta are loc pomenirea Sfintei Xenia. Iată care e povestea vieții ei și ce rugăciune trebuie rostită astăzi.

Calendar ortodox 24 ianuarie 2023. Sfânta Xenia, protectoarea familiei

Eusebia era, de fapt, numele Xeniei. Ea a trăit în Sankt Petersburg și, în momentul în care a împlinit vârsta căsătoriei și părinții au hotărât să o mărite, ea a ales să fugă împreună cu două slujitoare în Insula Cos. Se spune că a făcut acest lucru din dragoste față de Hristos, căci pentru ea adevărata logodnă era unirea cu El. Tocmai de aceea, Xenia este numele pe care Eusebia l-a luat după această fugă de acasă, el semnificând „străin”.

Astfel, renunță la numele de Eusebia și își pune numele de Xenia. Pe când ea avea 26 de ani, soțul ei a murit brusc, fără lumânare, fără a fi spovedit și împărtășit înainte. Golul rămas în sufletul Xeniei a fost atât de mare, încât s-a hotărât să renunțe definitiv la toate cele lumești și a început să înstrăineze toate bunurile și banii familiei, iar casa i-a dat-o unei prietene.

Apoi, Xenia a început să poarte hainele soțului ei, cerând să fie chemată cu numele lui, spunând că ea e cea care a murit, nu el. Din aceste motive, apropiații au considerat că și-a pierdut mințile. Însă, după ce au cerut avizul unor specialiști ai vremurilor, au aflat că era perfect sănătoasă la minte și că avea tot dreptul să dispună cum voia de averile personale. A refuzat orice ajutor și s-a aciuat în suburbii. Toată lumea o batjocorea, considerând-o nebună. Și-a petrecut restul vieții în rugăciune, fără somn, pe câmpuri, vorbind cu Însuși Dumnezeu și prezicând viitorul.

Se spune că Sfânta Xenia avea o dorință așa mare de a duce o viață în curăție încât mânca pâine cu cenușă și nu dormea aproape deloc, ci doar se ruga. La moartea ei, pe cer ar fi apărut o cunună cu semnul crucii în ea, iar episcopul Pavel care săvârșea slujba a spus: „Maica Xenia a adormit şi pentru dânsa este semnul minunii”.

S-a stins din viață la 71 de ani și a fost înhumată în cimitirul Smolensk, loc de pelerinaj pentru credincioși, care sunt de părere că Sfânta Xenia le ascultă rugile, îi vindecă, îi scapă de probleme și îi ajută să-și găsească un loc de muncă. În 1988, patriarhul Pimen al Moscovei şi al întregii Rusii a canonizat-o ca „sfântă nebună pentru Hristos, grabnic ajutătoare şi făcătoare de minuni”.

Rugăciune către Sfânta Xenia, „cea nebună pentru Hristos”

O, Sfântă maică Xenia, vieţuind sub acoperământul Celui Preaînalt şi întărită fiind de Maica lui Dumnezeu.

Răbdând foamea şi setea, gerul şi arşiţa, defăimările şi prigonirile, ai primit de la Dumnezeu darul înainte-vederii şi al facerii de minuni.

Iar acum sălăşluieşti întru lumina Celui Atotputernic. Sfânta Biserică te preamăreşte acum ca pe o floare bineînmiresmată.

Stând înaintea sfintei tale icoane, ne rugăm ţie ca uneia care eşti întru viaţa cea neîmbătrânitoare, dar petreci şi împreună cu noi:

Primeşte cererile noastre şi le du la scaunul Milostivului Părinte Ceresc, ca ceea ce ai îndrăznire către El.

Cere pentru cei ce aleargă la tine mântuire veşnică, îmbelşugată binecuvântare pentru faptele şi începuturile cele bune, izbăvire din toate nevoile şi necazurile.

Mijloceşte cu rugăciunile tale înaintea Atotînduratului nostru Mântuitor, pentru noi netrebnicii şi păcătoşii.

Ajută, Sfântă şi fericită maică Xenia, să fie luminaţi pruncii cu lumina Sfântului Botez şi să fie pecetluiţi cu pecetea darului Sfântului Duh; băieţii şi fetele să fie crescuţi în credinţă, cinste şi frică de Dumnezeu; dăruieşte-le lor reuşită la învăţătură; tămăduieşte pe cei neputincioşi.

Trimite dragoste şi bună-înţelegere celor căsătoriţi, învredniceşte pe monahi de nevoinţa cea bună şi apără-i de defăimări.

Întăreşte-i pe păstori întru tăria Duhului Sfânt, păzeşte poporul şi ţara aceasta în pace şi fără de tulburare, roagă-te pentru cei lipsiţi în ceasul morţii de împărtăşirea cu Sfintele lui Hristos Taine.

Că tu eşti nădejdea noastră, grabnica noastră ascultătoare, pentru care îţi aducem mulţumire şi slăvim pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Duhul Sfânt, pe Dumnezeul cel în Treime închinat şi minunat întru Sfinţii Săi acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin!

Sursa: doxologia.ro

Calendar ortodox 24 ianuarie 2023. Ce sărbătoare este marți
Foto: doxologia.ro

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: