Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 aprilie 2020. Îl pomenim pe Sfântul Cuvios Vasile

Calendar ortodox 25 aprilie 2020. Îl pomenim pe Sfântul Cuvios Vasile

Calendar ortodox 25 aprilie 2020. Îl pomenim pe Sfântul Cuvios Vasile

Calendar ortodox 25 aprilie 2020. Cruce Neagră în calendar. În această zi îl pomenim pe Sfântul Cuvios Vasile din Poiana Mărului, Sfântul Evanghelist Marcu, Sfântul Ierarh Macedonie, patriarhul Constantinopopului șI Sfânta Muceniță Nichi.

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

S-a născut în anul 1692 în localitatea Poltava din Ucraina. A venit în Țara Românească în vremea lui Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanu. Acela a fost momentul în care viața și cultura bisericii a atins apogeul. A slujit la Mânăstirea Dalhauti din apropierea orașului Focșani pentru 20 de ani. A fost hirotonit prot și la scurt timp stareț, chiar dacă nu împlinise încă vârsta de 30 de ani. Alături de el a strâns 40 de călugări sihastri pe care i-a învățat tainele ascultării, smereniei, tăcerii și rugăciunii minții. Astfel, starețul Vasile a creat o adevărată școală de trăire isihastă. A înființat câteva mânăstiri în Buzău și Vrancea, mai apoi stabilindu-se la Mânăstirea Poiana Mărului.

Practicarea rugăciunii minții se legă de numele Cuviosului Vasile de la Poiana Mărului. Starețul cunoștea scrierile patristice și postpatristice din care a făcut traduceri.
”Învățătorul rugăciunii” a scris câteva rânduri și despre rugăciune și creștere duhovnicească.

Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului a trecut la cele vesnice la 25 aprilie 1767. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în ședința din 4-5 martie 2003 ca datorită vieții sale Sfinte să fie trecut în ceata Cuvioșilor Părinți purtători de Dumnezeu cu data de prăznuire 25 aprilie.

Troparul Sfantului Vasile de la Poiana Marului

Învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu, povățuitorule al călugărilor, propovăduitorule al harului, dascălul rugăciunii minții celei cu trezvie lucrate, Parinte Cuvioase Vasile, roaga pururea pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Sfântul Evanghelist Marcu care este pomenit de creștini la 25 aprilie este întemeietorul și ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei. Semnul distinctiv al Sfântului Marcu, leul, este pe blazonul Patriarhiei pentru a demonstra originea apostolică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: