Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit în această zi sfântă

Calendar ortodox 25 ianuarie 2022. Ce sfânt este sărbătorit în această zi sfântă

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În data de 25 ianuarie, în fiecare an, este sărbătorit Sfântul Grigorie de Nazianz.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Este prăznuit Sfântul Grigorie de Nazianz

Sfântul Grigorie de Nazianz s-a născut într-o familie creștină din Arianz, o localitate aflată în apropierea cetății Nazianz. Tatăl său a adoptat credința în Hristos după ce și-a cunoscut soția, pe Nona, iar ulterior a devenit episcop de Nazianz.

Deoarece a crescut cu dragostea pentru credință încă din copilărie, Sfântul Grigore de Nazianz a studiat Cezareea Capadociei, în Cezareea Palestinei şi în şcoala Alexandriei Egiptului. Ulterior a ajuns și la Atena, unde l-a cunoscut pe Sfântul Vasile și a avut o legătură deosebită cu acesta.

În anul 357 se întoarce în Nazianz, unde primește taina Sfântului Botez și devine preot, la îndemnul familiei sale. Ulterior, după moartea părintelui său preia scaunul episcopal de Nazianz, dar nu va deține această poziție pentru mult timp. Decide să se retragă din activitatea pastorală și se retrage la Seleucia în Isauria, unde-și va construi propria biserică. Aici va ţine cele cinci omilii despre dumnezeirea Logosului. Aceste cinci Cuvântări teologice îi vor aduce mai târziu numele de „Teologul”.

Este ales în anul 380 ca Episcop al Constantinopolului de împăratul Teodosie, dar este obligat apoi să se retragă în cetatea sa natală, Nazianz, unde inima sa a încetat să bată 10 ani mai târziu.

Calendar ortodox 25 ianuarie 2021. Rugăciune pentru Sfântul Grigorie de Nazianz

„Cu evlavie ai învăţat că Duhul și Cuvântul sunt deopotrivă cu Tatăl, cu Bunătatea şi cu Împărăţia. Ai cunoscut că potrivirea şi unirea este cu fiinţa şi cu firea. Pentru aceasta bucurându-te ai strigat. Binecuvântat fie Domnul şi să-L preaînălțăm întru toţi vecii. De mărirea îngerească te-ai învrednicit. Că ai strălucit lumii ca un înger, curăţindu-ţi cu grijă sufletul, trupul şi gândirea, pentru Sfânta Treime. Căreia acum cânţi, veselindu-te.

Deschizându-ţi gura, cu cuvântul lui Dumnezeu ai vărsat înţelepciune. Propovă­duitorul Luminii, cugetare Dumnezeiască lumii ai semănat. Dogmele părinţilor ai întărit cu adevărat şi ca Apostolul Pavel te-ai arătat apărător al credinţei. Pentru aceasta şi cetăţean împreună cu îngerii eşti şi împreună vorbitor cu dânşii te-ai arătat. Fericite de Dumnezeu cuvântătorule, Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să dăruiască iertare de greşeli celor ce cu dragoste prăznuiesc sfântă pomenirea ta.

Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-O Singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte. Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii. Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: