Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 25 martie. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Calendar ortodox 25 martie. Ce sfânt este sărbătorit astăzi

Sfantul Gavriil

Calendar ortodox 26 martie. După sărbătoarea Buna Vestire urmează să fie sărbătorit cel care i-a dat vestea cea Bună Fecioarei Maria.

Credincioșii îl vor prăznui pe 26 pe Sfântul Gavriil, cei care a fost trimis de către Dumnezeu la Sfânta Fecioară pentru a-i da vestea venirii pe lume a lui Iisus Hristos.

Soborul Sfântului Arhanghelul Gavriil

Potrivit creștin ortodox, soborul îngerilor se sărbătorește de Biserică în fiecare an. Sfântul Arhanghel Gavriil este sărbătorit în fiecare an pe 26 martie.

El este cel care i-a dat veste cea mare Fecioarei Maria, cel care a vestit taina cea din veac ascunsă și vestitorul Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Gavriil este unul dintre cei șapte îngeri de mare sfat care stau înaintea Tronului lui Dumnezeu. Tot el i s-a arătat și lui Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, mai înainte de a se arăta Feciaorei Maria.

Sfântul Arhanghel Gavriil, vestitorul lui Dumnezeu

De asemenea, Sfântul Gavriil a fost cel care le-a dat vestea bună Sfințilot Părinți Ioachim și Ana, cum că fata lor Fecioara Maria, se va naște. Tot el l-a însoțit pe Moise în pustiu atunci când a scris Cartea Facerii.

Troparul Sfântului Arhanghel Gavriil

Mare Voievod al oștilor cerești, rugămu-te pe tine noi, nevrednicii, ca prin rugăciunile tale să ne acoperi pe noi cu acoperământul aripilor măririi tale cele netrupești, păzindu-ne pe noi cei ce cădem cu deadinsul și strigăm: scapă-ne din nevoi, ca un mai-mare peste cetele puterilor celor de sus.

Icosul 2

Gavriil, al mintiior celor ascunse si al tainelor Celui Preainalt partas te-ai aratat, facand mai inainte cunoscute cele ce aveau sa fie si bunele vestiri de bucurie oamenilor spunandu-le. Pentru aceasta, cu dorinta ma grabesc a-ti canta tie :

Bucura-te, vazatorule al luminii celei necunoscute;
Bucura-te, partasule al tainelor lui Dumnezeu;
Bucura-te, cel ce descoperi cele ascunse ale vointei;
Bucura-te, vestitorule de cele negraite ale lui Dumnezeu;
Bucura-te, ca stralucesti cu mintea in stiinta cea ascunsa;
Bucura-te, ca intru aceasta stiinta inveti pe fata pe oameni;
Bucura-te, slujitorule al bunelor vestiri dumnezeiesti;
Bucura-te, vestitorul lucrurilor celor imbucuratoare;
Bucura-te, aratarea multor nestiinte;
Bucura-te, ca mai inainte ai cunoscut cele ce aveau sa fie;
Bucura-te, prin care in lume s-a adus bucuria;
Bucura-te, prin care intristarea a fost indepartata afara;
Bucura-te, Gavriil, ingere al darului!

Loading...