Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 25 noiembrie 2024. Sărbătoare cu cruce neagră pentru români

Calendar ortodox 25 noiembrie 2024. Sărbătoare cu cruce neagră pentru români

Pe 25 noiembrie 2024 este prăznuită Sfânta Muceniţă Ecaterina, sfântă despre care românii nu știu prea multe lucruri. Sărbătoarea este trecută cu cruce neagră în calendarul ortodox. 

Sfânta Muceniţă Ecaterina, prăznuită pe 25 noiembrie 2024

Luni, 25 noiembrie 2024, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe 25 noiembrie pe Sfânta Muceniță Ecaterina. Sfânta Muceniță Ecaterina este una dintre cele mai iubite sfinte din tradiția creștină ortodoxă și catolică, venerată ca o mare martiră a Bisericii. Prăznuirea ei are loc pe 25 noiembrie, iar viața ei este o mărturie de credință, înțelepciune și curaj.

Viața Sfintei Ecaterina

Sfânta Ecaterina s-a născut în secolul al IV-lea în Alexandria Egiptului, un important centru cultural și intelectual al vremii. Provenea dintr-o familie nobilă, fiind bine educată și cunoscută pentru frumusețea și inteligența sa deosebită. A studiat filozofia, literatura, științele naturale și retorica, având o cultură vastă.

Deși era păgână la început, Sfânta Ecaterina s-a convertit la creștinism după ce a cunoscut învățăturile lui Hristos. Potrivit tradiției, ea a avut o viziune mistică în care Maica Domnului i L-a arătat pe Hristos, iar după această experiență, a hotărât să-și dedice viața Domnului.

Mărturisirea credinței și martiriul

În timpul împăratului Maxențiu (306-312), Sfânta Ecaterina a fost arestată pentru mărturisirea credinței creștine. Se spune că împăratul a încercat să o convingă să se lepede de credință, organizând o dispută publică între ea și 50 de filosofi păgâni. Însă, în loc să fie înfrântă, Ecaterina i-a convertit la creștinism pe mulți dintre acești filosofi prin înțelepciunea și elocvența sa.

Pentru acest act, împăratul a poruncit ca ea să fie torturată. Unul dintre instrumentele pregătite pentru chinuri a fost o roată cu cuțite (roata Sf. Ecaterina), dar aceasta s-a sfărâmat în mod miraculos când sfânta a fost legată de ea. În cele din urmă, Sfânta Ecaterina a fost martirizată prin decapitare.

Potrivit tradiției, trupul Sfintei Ecaterina a fost dus de îngeri pe Muntele Sinai, unde se află și astăzi. Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Sinai este unul dintre cele mai vechi locașuri monahale creștine din lume și un important loc de pelerinaj.

Tradiții și obiceiuri

Încă din cele mai vechi timpuri au existat fel şi fel de tradiţii şi superstiţii legate de această sfânta sărbătoare. Se spunea, spre exemplu, că fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să îşi găsească sortitul. De asemenea, femeile măritate, dar care aveau probleme în căsnicie, posteau în această zi pentru că soţul lor să se îndrepte.  În Franţa, femeile nemăritate care au trecut de vârstă de 25 de ani sărbătoresc această zi într-un mod cât se poate de inedit.

Acestea îşi trimit cadouri între ele, se felicita, iar prietenii le fac bonete în culorile galben (semnifică credinţă) şi verde (semnifică înţelepciunea). Cele care primesc bonete le poartă întreagă zi, participând chiar la parade special organizate. Femeile singure din Marea Britanie serbează şi ele această zi într-un mod deosebit, participând la parade ce se încheie cu focuri de artificii.

Rugăciune către Sfânta Muceniţă Ecaterina

„O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.

Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc’, ,,veşminte albe’ spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie’ pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului.

Ca una ce străluceşti cu frumuseţea mai presus de minte, îmbrăcându-te în lumina iubirii Treimii, înfrumuseţează şi sufletele noastre cu podoabele rugăciunilor tale, ca cinstindu-te neîncetat după vrednicie să aflăm calea Împărăţiei celei de sus, spre slava lui Dumnezeu şi dobândirea cununei mântuirii. Amin.”

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: