Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 26 iunie 2024. Mulți români își celebrează onomastica și poartă numele acestui sfânt

Calendar ortodox 26 iunie 2024. Mulți români își celebrează onomastica și poartă numele acestui sfânt

Sfântul Cuvios David din Tesalonic. Sursă foto: doxologia.ro

Pe 26 iunie 2024, creștinii ortodocși din întreaga lume îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios David din Tesalonic, o figură importantă în calendarul ortodox, recunoscut pentru darurile sale divine de a izgoni diavolii și de a vindeca pe cei bolnavi.

Sfântul Cuvios David s-a născut în Tesalonic și, încă din copilărie, a simțit chemarea de a se dedica complet credinței și rugăciunii. A ales să trăiască o viață ascetică și a intrat în mănăstirea Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie. Aici, și-a găsit liniștea spirituală, petrecând mult timp în rugăciune și meditație asupra Scripturilor.

Viața și faptele Sfântului Cuvios David

Un episod remarcabil din viața Sfântului David este decizia sa de a trăi trei ani într-un migdal. Aceasta a fost o formă extremă de ascetism, menită să-i întărească credința și să-i arate voia Domnului. La finalul celor trei ani, un înger i s-a arătat, spunându-i că este timpul să coboare și să continue să slujească lui Dumnezeu într-o chilie, construind-o cu ajutorul ucenicilor săi.

Modul de viață al Sfântului Cuvios David și întâmplările sale miraculoase au devenit bine cunoscute în Tesalonic. În anul 535, cetatea avea nevoie de un eparh, iar Mitropolitul Aristide a trimis o cerere Împăratului Iustinian pentru numirea unui eparh. Împăratul a răspuns printr-o scrisoare către Sfântul Cuvios David, recunoscându-i sfințenia și influența spirituală.

Sfântul Cuvios David ne învață despre puterea credinței și a rugăciunii. Viața sa exemplară de devotament față de Dumnezeu și sacrificiile sale pentru credință sunt modele de urmat pentru toți creștinii. Rugăciunile și miracolele sale continuă să inspire și să ofere speranță celor care se confruntă cu provocări în viață.

Moștenirea spirituală a Sfântului Cuvios David este puternică și continuă să fie relevantă în ziua de azi. Mulți credincioși se roagă lui pentru ajutor și vindecare, iar sărbătoarea de pe 26 iunie este o ocazie de a reflecta asupra importanței credinței și a vieții de rugăciune.

Rugăciunea către Sfântul Cuvios David din Tesalonic

Pe 26 iunie, credincioșii ortodocși rostesc o rugăciune specială pentru a cere ajutorul și protecția Sfântului Cuvios David. Această rugăciune este o parte esențială a sărbătorii, oferind credincioșilor ocazia de a se apropia de Dumnezeu și de a primi binecuvântările divine:

„Sfinte Cuvioase Părinte David, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Adunându-ne, cinstim cu cântări purtătoare de lumină și dumnezeiască pomenirea ta, Părinte David Preafericite, cunoscându-te că ești moștenitor al luminii și al zilei, întru dumnezeiescul Duh, Cuvioase.

Sfinte Cuvioase Părinte David, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Omorând pe pământ toate mădularele trupului, ai avut viață locuitoare în inima ta pe Hristos, Care a omorât toată puterea diavolului, celui ce a omorât pe om.

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.

Legilor Stăpânului plecându-te, Cuvioase, ai luat pe umerii tăi crucea ta, urmând Lui și smerindu-te, ai surpat trufia vrăjmașului.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Arătatu-te-ai, Fecioară, Înfrumusețată cu podoaba virtuților și ai născut pe Hristos Cel Frumos, Care a înfrumusețat pe oameni cu podoabele cele frumoase ale dumnezeirii, pururea Fecioară.”

Pe 26 iunie, credincioșii se adună în biserici pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios David și pentru a participa la slujbe speciale. Această zi este marcată de rugăciuni, cântări și recunoștință pentru viața și faptele sfinte ale lui David din Tesalonic. De asemenea, credincioșii își aduc aminte de puterea rugăciunii și de importanța menținerii unei vieți virtuoase.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: