Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 27 martie. Ce sfânt este prăznuit astăzi

Calendar ortodox 27 martie. Ce sfânt este prăznuit astăzi

Sfanta Matroana 27 martie

Calendar ortodox 27 martie. Vineri, 27 martie, credincioșii o vor pomeni pe Sfânta Mucenică Matroană, cea care a fost pedepsită crunt pentru că nu accepta să renunțe la credința pentru Iisus Hristos.

Sfânta Matroana a fost învățată cu credința creștinească, iar stăpâna ei o pedepsea pentru a se converti la credința iudaică.

Sfânta Mucenică Matroana

Potrivit Creștin Ortodox, Sfânta Matroana era slujnica unei femei evreică, pe nume Pavtila, care o tortura din cauzei credinței pe care o purta pentru Hristos.

Aceasta mergea des la biserică pe ascuns, iar stăpână ei aflând despre asta a bătut-o și a închis-o într-o încăpere fără lumină. Găsind-o dezlegată, Pavtila a bătut-o până la sânge și a legat-o și mai tare.

După patru zile, Matroana a fost găsită din nou dezlegată și a fost din nou închisă, dându-și într-un final, ultima suflare.

Bucuroasă, Pavtila i-a aruncat trupul neînsuflețit peste zidul casei, unde a fost luată de creștini și îngropată pe cinste. Ulterior, episcopul Tesalonicului a ridicat o biserică în numele ei.

Troparul Sfintei Cuvioase Matroana

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Matroana, duhul tău.

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Matroana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Cu picăturile lacrimilor tale ai adăpat inima ta şi prin Dumnezeiescul har ai crescut spic însutit al faptelor celor bune, o, Sfântă Matroana.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: