Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 27 octombrie 2022. Mare sarbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 27 octombrie 2022. Mare sarbătoare pentru creștinii ortodocși

În fiecare an, pe data de 27 octombrie, în calendarul creștin ortodox este marcată cu cruce roșie sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou.

Calendar ortodox 27 octombrie 2022. Cine a fost Sfântul Dimitrie cel Nou

„Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov a trăit în secolul al XIII-lea, în timpul Țaratului Vlaho-Bulgar de la VelikoTărnovo, întemeiat de frații Petru și Asan. Sfântul Dimitrie Basarabov a fost păstor de vite în satul lui, după care s-a retras la o mănăstire din apropierea satului și a devenit monah. Se spune că, în perioada în care a stat la mănăstire, sfântul a dus o viață plină se smerenie, cu post și rugăciuni, iar Dumnezeu l-a răsplătit cu darul de a face minuni.

Potrivit scrierilor bisericești, înainte de a muri, Sfântul Dimitrie Basarabov s-a așezat între doua pietre, ca într-un sicriu în apropierea unui râu și trupul său a fost luat de ape. Se spune că, într-o zi, o copilă a avut o revelație, în care i s-a arătat Sfântul Dimitrie și i-a zis: „Dacă părinții tai mă vor scoate din apă, eu te voi tămadui”. Copila le-a povestit părinților despre cele întâmplate și aceștia au mers la locul indicat și au găsit trupul sfântului, neputrezit. Ulterior, creștinii au luat moaștele Cuviosului Dimitrie și le-au așezat în biserica din Basarabi”, potrivit stirileprotv.ro.

Calendar ortodox 27 octombrie 2022. Rugăciune miraculoasă către Sfântul Dimitrie cel Nou

Datina bisericească ne învață că rugăciunea către Sfântul Dimitrie cel Nou este miraculoasă. Trebuie rostită în ziua sfântă a pomenirii sfântului.

„Mare mucenice Dimitrie, izvorâtorule de mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă!
Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate! Fereşte-ne,sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice. Amin!”, potrivit Puterea Rugăciunii.

Calendar ortodox 27 octombrie 2022. Ce este interzis de Sfântul Dimitrie cel Nou

  • În ziua Sfântului Dimitrie cel Nou este interzis să se facă treburi casnice: nu se va spăla și nu se va mătura.
  • Tot de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir. Acolo vor duce ofrande sfinţite. Acestea se împart la mormântul celor adormiți. Se oferă oamenilor mere sau struguri, nuci şi miere.
  • În unele regiuni, se obișnuiește să se aprindă zece lumânări la mormintele celor care au murit fără lumină. De asemenea, fiecare mormânt se împodobește în această zi cu flori de toamnă.
  • Icoana Cuviosului Dimitrie cel Nou nu trebuie să lipsească de pe masă mai ales în familiile în care nu există niciun membru care să poarte numele sfânt de Dumitru. Așa se vor bucura de sănătate şi spor.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: