Redactia.ro
Home » Stil de viață » Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Rugăciunea care se rostește astăzi

Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Rugăciunea care se rostește astăzi

Calendar ortodox 21 decembrie 2021. Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În data de 28 decembrie, în fiecare an, sunt sărbătoriți Sfinții 20.000 de mucenici arşi în Nicomidia.

Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Sfinții 20.000 de mucenici arși în Nicomidia

În timpul împăratului Maximilian, cetatea Nicomidia adăpostea un număr mare de creștini, credință care în acea perioadă era interzisă. Împăratul și-a dorit să pună capăt practicilor acestora, așa că în preajma zilei de 25 decembrie, a pus la cale un plan prin care să-i omoare pe credincioși.

Știind că aceștia se vor aduna la Biserica din Nicomidia în număr foarte mare, a dat ordin soldaților săi ca lăcașul să fie înconjurat de lemne și incendiat. Înainte ca focul să fie pornit, aceștia au intrat în Biserică și le-au oferit credincioșilor în Hristos o ultimă șansă la viață: să renunțe la credința lor și să se închide idolilor.

Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, i-a îndemnat pe toți cei prezenți să nu-și piardă credința și le-a spus predica celor  trei tineri din cuptorul de foc. Astfel, cei adunați în Biserică au continuat să-l slăvească pe Iisus și au primit botezul și împărtășania. Douăzeci de mii de oameni au dobândit cununa mucenicească, înălțând cântări de laudă lui Dumnezeu.

Calendar ortodox 28 decembrie 2021. Rugăciunea care se rostește în această zi

„Purtătorilor de biruinţă ai Domnului, fericit este pămân­tul care s-a adăpat cu sângiurile voastre şi sfinte sunt loca­şurile care au primit trupurile voastre. Că în locul de chinuri pe vrăjmaşi i-aţi biruit şi cu în­drăzneală pe Hristos L-aţi pro­povăduit. Pe Dânsul, ca pe un Bun, rugaţi-L pentru noi, ca să mântuiască sufletele noastre.

Mulţime numeroasă a cin­stiţilor mucenici, şter­geţi mulţimea multelor mele păcate, cu mijlocirea voastră şi daţi-mi cuvânt să laud sfântă prăznuirea voastră.

Luminători prealuminaţi ai Bisericii, bunilor biruitori mu­cenici, care aţi slăvit pe Hristos întru mădularele voastre, fiţi acum măriţi întru pomenirea voastră cea purtătoare de lu­mină.

Cârmuindu-vă sufletele voas­tre, sfinţilor, cu duhul, către li­manul mântuirii, aţi scăpat deviforul nebuniei idoleşti, feri­ciţilor.

Nestrămutaţi v-aţi arătat în lupta muceniciei, neclintiţi, neînspăimântaţi, biruind împotri­virea prigonitorilor cu Dum­nezeiasca credinţă.

Amin.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: