Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 iulie 2020. Sfântul care a făcut apă din stâncă

Calendar ortodox 28 iulie 2020. Sfântul care a făcut apă din stâncă

Sfântul Calinic

Calendar ortodox 28 iulie 2020. În această zi, toți creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Calinic. Tot pe această dată se face și pomenirea Sfintei Mucenițe Teodota, împreună cu fiii săi; Sfântului Mucenic Mamant; Sfântului Mucenic Vasilisc; Sfântului Constantin, patriarhul Constantinopolului; Sfântului Ioan ostașul; Sfinților Mucenici Veniamin și Virie; Binecredinciosului împărat Teodosie cel Tânăr; Sfântului Mucenic Eustatie din Mtskheta.

Viața Sfântului Mucenic Calinic, sărbătorit pe 28 iulie

Sfântul Calinic a dus o viață dreaptă încă de la începutul vieții sale, iar atunci când creștinii au început să plece de la Dumnezeu și să se închine idolilor, el a suferit foarte mult. Tocmai de aceea, a luat decizia de a merge prin orașe și de a propovădui credința în Dumnezeu.

Ajuns în orașul Ancira, care este, de fapt, Ankara de astăzi, Sfântul Calinic a fost prins și a fost dus în fața guvernatorului pentru a fi tras la răspundere. Fără a sta pe gânduri, Sfântul a recunoscut că el merge și îi învață pe creștini despre taina lui Dumnezeu.

La auzul acestei mărturisiri, guvernatorul s-a înfuriat foarte tare și a decis să îl supună pe Calinic la chinuri groaznice. El a ordonat să îi fie puse în picioare încălțări cu prioane de fier, cu care trebuia să meargă pe jos până la Gangra. Pe drum el a făcut o minune și a  izvorât apă dintr-o stâncă să bea soldații. Acolo, el avea să fie ucis prin ardere. Sfântul și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu acolo, în acea cetate.

Troparul Sfântului Mucenic Calinic

Glasul 4

Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Calinic
Glasul 2 – Cele de sus căutând…
Cele de sus frumoase, după vrednicie, acum le-ai moştenit, căci, de dragostea lui Hristos aprinzându-te, Sfinte Calinic, asupra focului prin aceasta bărbăteşte ai îndrăznit. Aceluia şi acum stându-I înainte, nu înceta să te rogi pentru noi toţi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: