Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 28 iunie 2024. Creștinii marchează o sărbătoare importantă pentru vindecare

Calendar ortodox 28 iunie 2024. Creștinii marchează o sărbătoare importantă pentru vindecare

Calendar ortodox 28 iunie 2024. Sursă foto: Profimedia

Pe 28 iunie 2024, creștinii ortodocși marchează o sărbătoare importantă, cunoscută sub numele de Aflarea Moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan. Această zi este dedicată amintirii și venerării puterii vindecătoare a acestor sfinți și minunilor săvârșite de ei prin credință.

Sfinții Chir și Ioan au trăit în secolul al IV-lea și au devenit cunoscuți pentru martiriul lor în timpul împăratului Dioclețian, unul dintre cei mai notorii persecutori ai creștinilor. Într-o perioadă marcată de prigoane, cei doi sfinți s-au dedicat îngrijirii bolnavilor, fără a cere vreo recompensă materială, fapt ce le-a adus recunoștința și respectul celor din jur.

Cine au fost Sfinții Chir și Ioan?

Chir, un medic renumit și devotat, și Ioan, un militar convertit la creștinism, au fost un exemplu de compasiune și sacrificiu. Împreună, ei au îngrijit bolnavii și au alinat suferințele celor nevoiași, acționând în numele credinței lor în Hristos. În timpul persecuțiilor, au fost capturați și supuși la chinuri cumplite pentru refuzul de a renunța la credința lor. În cele din urmă, au suferit martiriul, rămânând un simbol al curajului și al devotamentului creștin.

Deși Sfinții Chir și Ioan sunt pomeniți anual pe 31 ianuarie, ziua de 28 iunie are o semnificație specială, marcând aflarea sfintelor lor moaște. Moaștele au fost descoperite la Canopos și au fost aduse în cetatea Manutin, un loc profund înrădăcinat în idolatrie și dominat de demoni.

Patriarhii Alexandriei și minunile din Manutin

Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a încercat în repetate rânduri să alunge demonii din cetatea Manutin, dar fără succes. Înlocuitorul său, Chiril al Alexandriei (412-444), a continuat eforturile de purificare a cetății prin rugăciune. Potrivit tradiției, un înger al Domnului i-a apărut Patriarhului Chiril, dezvăluindu-i că puterea demonilor din Manutin nu putea fi surpată decât prin aducerea moaștelor Sfinților Chir și Ioan.

Ascultând de această revelație divină, Patriarhul Chiril a adus moaștele sfinților în Manutin și a construit o biserică în numele lor. După aducerea moaștelor, s-a produs o minune extraordinară: duhurile necurate au fost alungate, iar cetatea a fost eliberată de influența demonică. Biserica în care au fost așezate moaștele a devenit un loc sfânt, atrăgând numeroși credincioși care căutau vindecare și alinare.

Puterea vindecătoare a Sfinților Chir și Ioan

De-a lungul timpului, biserica a devenit un izvor de tămăduiri pentru toți cei care veneau cu credință și speranță. Oamenii mărturiseau vindecări miraculoase de diverse boli și suferințe, confirmând astfel puterea harică a sfinților. Minunile săvârșite prin moaștele Sfinților Chir și Ioan au întărit credința și devoțiunea credincioșilor.

Astăzi, Aflarea Moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan este o ocazie de reflecție asupra puterii credinței și a exemplului de sacrificiu și binefacere oferit de acești sfinți. Credincioșii ortodocși participă la slujbe speciale, aducând rugăciuni și cinstind memoria sfinților prin acte de caritate și compasiune.

Moaștele sfinților ocupă un loc central în tradiția ortodoxă, fiind considerate purtătoare ale harului divin. Ele sunt venerate nu doar ca relicve fizice, ci ca manifestări ale prezenței sfinților și ale puterii lor de mijlocire. Pelerinajele la locurile unde sunt păstrate moaștele sunt frecvente, iar credincioșii își pun speranța în ajutorul și vindecarea oferite de sfinți.

Pe 28 iunie 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc Aflarea Moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan, amintindu-și de puterea vindecătoare a acestor sfinți și de minunile săvârșite prin credință. Această zi specială este o ocazie de a reflecta asupra valorilor creștine de compasiune, sacrificiu și credință profundă, continuând tradiția de venerare a sfinților și de căutare a harului divin în viața de zi cu zi.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: