Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 29 iunie 2024. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Rugăciunea care te ferește de necazuri și datorii

Calendar ortodox 29 iunie 2024. Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. Rugăciunea care te ferește de necazuri și datorii

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Pe 29 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfinții Apostoli Petru și Pavel, două figuri esențiale ale creștinismului. Această zi este marcată cu o cruce roșie în calendarul ortodox, simbolizând importanța sărbătorii. Creștinii ortodocși sunt îndemnați să rostească o rugăciune specială care îi poate scăpa de boli, necazuri și datorii.

Cine au fost Sfinții Apostoli Petru și Pavel?

Sfântul Apostol Petru, originar din Betsaida Galileei, avea numele iudaic Simon. Iisus Hristos l-a numit Chifa, care se traduce prin „piatră”, simbolizând rolul său de temelie a Bisericii. Petru a fost un pescar simplu, chemat de Iisus să devină „pescar de oameni”. Deși a mărturisit dumnezeirea lui Hristos, s-a lepădat de El în momentul arestării și răstignirii. Cu toate acestea, în ziua Cincizecimii, predica sa a dus la botezul a trei mii de persoane.

Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică și Babilon. În finalul vieții sale, a ajuns la Roma, unde a murit răstignit cu capul în jos pe cruce, pe 29 iunie, anul 67.

Sfântul Apostol Pavel, originar din Tarsul Ciliciei și aparținând neamului Veniamin, a fost inițial un persecutor al creștinilor. A participat chiar la uciderea arhidiaconului Ștefan. Însă, după ce Iisus Hristos i s-a arătat și l-a întrebat de ce Îl persecută, Pavel s-a convertit la creștinism și s-a botezat.

Pavel a devenit unul dintre cei mai mari misionari creștini, răspândind învățăturile lui Hristos în toată lumea cunoscută atunci, din Asia Mică până în Europa.

În această zi de sărbătoare, credincioșii sunt încurajați să rostească o rugăciune specială către Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Această rugăciune este menită să ofere protecție împotriva nedreptăților și să aducă alinare în fața necazurilor și bolilor. Iată rugăciunea completă:

Rugăciunea către Sfinții Apostoli Petru și Pavel

„Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici și ți-a dăruit harul să-i întărești în credință pe toți frații tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din dușman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăți neamurilor toate comorile învățăturii creștine.

Sfinte Petre și Sfinte Pavele, amândoi ați lucrat cu neobosită însuflețire la răspândirea Împărăției lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La voi ne rugăm, când osânda unei judecăți nedrepte se abate asupra vieții noastre, să-i îndepărtați pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin.

Acolo, în Împărăția lui Dumnezeu, vă bucurați de vederea Lui în slava cerească. De acolo, priviți spre Biserica lui Hristos care călăuzește popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei și să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugați pe Mântuitorul nostru să-i lumineze și să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoți și întregul popor creștin.

Rugați-L pe Domnul secerișului să trimită lucrători sârguincioși în ogorul Tău, pentru ca toți oamenii de bună credință să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviți Apostoli Petru și Pavel, să ascultați rugăciunea noastră, credincioși încercați de cumplite necazuri, să fiți milostivi și să îndepărtați din viața noastră furia dușmanilor porniți să ne doboare cu orice preț. Amin.”

Semnificația zilei de 29 Iunie

Această zi de sărbătoare are o semnificație profundă pentru credincioși. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt considerați stâlpii Bisericii creștine, iar viața și activitatea lor sunt un exemplu de devotament și sacrificiu în numele credinței. Ei sunt văzuți ca modele de curaj și încredere în Dumnezeu, iar rugăciunile adresate lor sunt considerate deosebit de puternice.

În această zi, credincioșii obișnuiesc să participe la slujbe religioase și să rostească rugăciuni speciale. De asemenea, este un obicei să se ofere ajutor celor nevoiași și să se facă fapte bune în memoria apostolilor. Mulți credincioși țin post în ajunul sărbătorii, iar în ziua prăznuirii participă la Sfânta Liturghie și se împărtășesc.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel au avut un impact profund asupra dezvoltării creștinismului. Petru, considerat primul Papă de către Biserica Catolică, a jucat un rol crucial în stabilirea Bisericii la Roma. Pavel, cunoscut pentru epistolele sale, a contribuit semnificativ la răspândirea creștinismului în afara granițelor iudaice, în special în comunitățile greco-romane.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: