Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Calendar ortodox 29 octombrie 2021. Ce mare sfântă este sărbătorită

Calendar ortodox 29 octombrie 2021. Ce mare sfântă este sărbătorită

Calendar creștin 29 octombrie 2021. Sărbătoare mare pentru toți creștinii. În data de 29 octombrie, în fiecare an este sărbătorită Sfânta Muceniță Anastasia Romana.

Calendar ortodox 29 octombrie 2021. Sfânta Muceniță Anastasia Romana

Sfânta Muceniță Anastasia Romana și-a pierdut părinții când avea trei ani și a fost luată pentru a fi crescută de către Igoumenia unei mănăstiri de femei, al cărei nume era Sophia, o călugăriță care atinsese un grad înalt de desăvârșire spirituală. Ea a crescut-o pe Anastasia în credință fierbinte, în frica de Dumnezeu și ascultare. După șaptesprezece ani, Anastasia a devenit cunoscută ca o mare ascetă și era foarte frumoasă.

Împăratul Decius (249-251) și-a început persecuția împotriva creștinilor la acea vreme. Administratorul orașului, Probus, urmând ordinele împăratului, a poruncit ca Anastasia să fie adusă la el. Binecuvântată de dorința ei de a suferi pentru Hristos, tânăra muceniță Anastasia a ieșit în întâmpinarea soldaților înarmați. Văzându-și tinerețea și frumusețea, Probus a încercat mai întâi lingușirea să o facă să-L tăgăduiască pe Hristos. Probus a supus-o pe Anastasia la torturi oribile. Sfântul mucenic i-a îndurat cu curaj pe toți, slăvind și lăudând pe Dumnezeu. Când i s-a făcut sete, a cerut niște apă, iar un creștin pe nume Chiril ia dat să bea. Ea i-a mulțumit, dar Probus l-a decapitat.

Trupul Sfintei Anastasia a fost aruncat în afara orașului pentru a fi mâncat de animalele sălbatice, dar Domnul nu a permis ca sfintele ei moaște să fie dezonorate. La instrucțiunile unui sfânt Înger, Igoumeness Sophia a găsit trupul mutilat al Sfintei Anastasia. Cu ajutorul a doi creștini, ea a îngropat-o în pământ, potrivit oca.org.

Calendar ortodox 29 octombrie 2021. Ce rugăciune trebuie să rostești

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Anastasia, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Stih: Sfântă Mare Muceniţă Anastasia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Săltaţi munţi, de bucurie şi dealuri, încingeţi-vă cu veselie! Fecioara acum se apro­pie să nască pe Domnul.

Zi de veselie îţi prăznuieşte ţie lumea, Sfântă Muceniţă Anastasia, mărindu-ţi pomenirea Cuvântul, pe Care L-ai preaslăvit cu cântările tale.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu Preacurata Lumină stră­lucind acum, cere cu rugăciuni­le tale, muceniţă binevoitoare, să ne luminăm de sus, noi toţi, cei ce te lăudăm pe tine.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Toată zidirea să se bucure acum cu veselie, că Născătoa­rea de Dumnezeu vine să nască pe Dumnezeu Cuvântul, Cel din Dumnezeu, făcându-Se Om.

Ca pe o mireasă a lui Hristos te lăudăm, fecioară; ca pe Cin­stita Muceniţă Tecla, după vrednicie, te cinstim; pentru că întru pome­nirea ta se revarsă ape de tămă­duiri. Că tu ai primit harul vindecărilor, ca ceea ce ai păzit Poruncile Domnului, cu Puterea Duhului.