Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 3 iunie 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Calendar ortodox 3 iunie 2021. Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi

GALERIE FOTO (2)

Calendar ortodox 3 iunie 2021. Astăzi, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie. Totodată, astăzi, se face pomenirea sfântului Cuvios Atanasie, făcătorul de minuni.

Calendar ortodox 3 iunie 2021. Viața Sfinților Mucenici

Sfântul Luchilian datează de pe vremea împăratului Aurelian, din secolul al III-lea. Acesta a fost preot până la bătrânețe, atunci când s-a converitat la creștinism. Ca urmare a deciziei sale, autoritățile l-au bătut și închis într-o temniță, acolo unde se aflau și Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie. Toți cei 5 au refuzat să se lepede de Hristos, motiv pentru care au fost condamnați la moarte.

Ziua și noaptea se rugau la Dumnezeu, pentru a le da putere să reziste durerii și fricii. În cele din urmă, au fost aruncați în foc, dar au ieșit nevătămați. Apoi, li s-a tăiat capetele, iar Luchilian a fost răstignit, bătâindu-i-se piroane peste tot corpul. Trupurile neînsuflețite au fost îngropate de către o fecioară, Paula, care de asemenea a fost pedepsită cu tăierea capului.

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Luchilian

Troparul Sfântului Mucenic Luchilian, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.
Irmosul:

Apa trecând-o ca pe uscat şi din răutatea Egiptului scăpând Israeliteanul, striga: Izbăvitorului şi Dumnezeului nostru să-I cântăm.

Stih: Sfinte Mucenice Luchilian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Te laud pe tine, Sfinte Mucenice Luchilian, ca pe o slugă a dumnezeiescului Cuvânt şi laudă a mucenicilor. Pentru aceasta dăruieşte-mi mie curăţire şi tămăduire de cele rele, prin rugăciunile tale.
Stih: Sfinte Mucenice Luchilian, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu tot cugetul şi sufletul te-ai ţinut de tot întru dragostea lui Hristos şi ai dispreţuit înşelăciunea şi slăbiciunea idolilor, înţelepte.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Mai mult decât toată mărirea cea de pe pământ, dorind dumnezeiasca slavă cea prin chinuri, te desfătezi întru cele cereşti veselitoare ale slavei celei neîmbătrânite, de Dumnezeu fericite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Tu eşti scara pe care a văzut Iacov, Născătoare de Dumnezeu; căci prin tine s-a unit Cuvântul cu cei de pe pământ şi a tras către înălţime fiinţa pământenilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: