Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Ce rugăciune să rostim în ziua Sfinților Trei Ierarhi pentru ajutor și protecție divină

Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Ce rugăciune să rostim în ziua Sfinților Trei Ierarhi pentru ajutor și protecție divină

Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Ce rugăciune să rostim în ziua Sfinților Trei Ierarhi pentru ajutor și protecție divină

În fiecare an, în data de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfinții Trei Ierarhi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Acești sfinți reprezintă trei dintre cei mai mari teologi și învățători ai creștinismului, iar prăznuirea lor aduce lumină și binecuvântare credincioșilor. În această zi specială, este potrivit să rostim o rugăciune pentru a ne elibera de patimi și vicii, pentru a ne întări credința și pentru a căuta limpezirea minții.

Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Cine au fost Sfinții Trei Ierarhi?

La sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol, a izbucnit o mare dispută legată de acești trei mari sfinți, cu privire la cine dintre ei este cel mai mare: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gură de Aur. Această dezbatere a creat confuzie în rândul credincioșilor și a dus la dezbinare în comunitatea creștină.

În cele din urmă, în anul 1084, episcopului Evhaitelor, cunoscut și sub numele de Sfântul Ioan Mauropous, li s-a arătat o vedenie în care cei trei sfinți au apărut împreună. În această vedenie, sfinții au vorbit cu un glas și au spus că nu există nici o vrajbă între ei, ci că fiecare dintre ei a învățat învățături pentru mântuirea oamenilor sub îndrumarea Duhului Sfânt. Ei au fost îndemnați să înceteze disputele și să aducă pace și unire în lume. Această vedenie a pus capăt controverselor și a consacrat ziua de 30 ianuarie drept ziua prăznuirii comune a Sfinților Trei Ierarhi.

Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume, simbolizând învățăturile și înțelepciunea pe care le-au adus creștinismului.

Calendar ortodox 30 ianuarie 2024. Ce rugăciune să rostim în ziua Sfinților Trei Ierarhi pentru ajutor și protecție divină

În ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, credincioșii se pot ruga și către Sfântul Ioan Gură de Aur pentru ajutor și protecție. Această rugăciune ne îndeamnă să cerem lumină, îndrumare și protecție în fața diferitelor pericole și ispite care ne pot amenința credința și viața noastră spirituală. Sfântul Ioan Gură de Aur este cunoscut pentru învățăturile sale înțelepte și pentru că a fost un apărător al credinței în vremuri dificile.

„O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor ne­căjiți, sârguiește degrabă a ne ajuta; izbă­vește turma lui Hristos de lupii ce o ră­pesc și pe toți creștinii îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.

Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic. Dă­ruiește-ne iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înăl­țimea gândului smerit, spre slava lui Dum­nezeu și a noastră mântuire. Amin”, potrivit crestinortodox.ro.

Rugăciunea către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur este o chemare către ajutorul său pentru a ne păzi de ispitele lumii și pentru a ne călăuzi pe calea credinței. Ea ne amintește de importanța smereniei și căutării mântuirii, aducându-ne lumină în inimă și minte.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: