Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 30 octombrie 2022. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 30 octombrie 2022. Mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 30 octombrie 2022

Astăzi este mare sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși, deoarece în această zi are loc pomenirea Sfinţilor Mucenici Zenovie şi Zenovia!

Calendar ortodox 30 octombrie 2022. Viața Sfinţilor Mucenici Zenovie şi Zenovia

Sfinții Zenovie şi Zenovia au fost doi frați creștini, crescuți de părinți cu frica lui Dumnezeu. Când părinții lor au murit, cei doi frați au moștenit o avere mare, dar știind că aceasta nu îi poate duce în împărăția lui Dumnezeu, ei au împărțit-o pe toată săracilor.

Zenovie este cel care a fost înzestrat de Dumnezeu cu puterea tămădurii, așa că după ce și-a donat averea săracilor, el a început să îi vindece pe cei bolnavi cu doar o atingere. El a ajuns episcop la un moment dat și a fost prins de păgâni și ucis. Ulterior și sora lui a mărturisit că este creștină și au ucis-o și pe ea. Cei doi au primit cununa muceniciei.

Calendar ortodox 30 octombrie 2022. Rugăciune către Sfinții Zenovie şi Zenovia

„O, Sfinților Mucenici Zenovie și Zenovia, mari pătimitori ai lui Hritos, primiți această puțină rugăciune de la noi, nevrednicii, care venim către voi ca la niște grabnici ajutători și buni ocrotitori. Vedeți neputința noastră și rănile sufletelor și ale trupurilor noastre: luați aminte la suspinele noastre și nu ne treceți cu vederea pe noi, păcătoșii, ci alinați suferințele celor aflați în dureri, că voi ați primit harul de a tămădui chiar și bolile cele mai cumplite. Ajutați-ne să biruim ispitele de tot felul, pornirile trupești și relele deprinderi, sădind în schimb iubirea de nevoință spre dobândirea harului dumnezeiesc, curățitor și luminător. Ca unii ce v-ați hrănit din pruncie cu sfânta învățătură a Evangheliei, vă rugăm să întăriți în dreapta mărturisire pe toți ortodocșii creștini și să aduceți în staulul Bisericii pe cei rătăciți. Fiți mijlocitorii noștri către Mântuitorul Hristos, Cel ce n-a trecut cu vederea jertfa voastră mucenicească, ci v-a primit ca pe vrednicii Săi pătimitori; cereți-I iertare de greșeli și îndreptarea vieții, ca să umblăm și noi întru săvârșirea virtuților și a faptelor bune, încât să ne facem vrednici de partea cea de-a dreapta în ziua Judecății și, bucurându-ne împreună cu voi în Ierusalimul ceresc, să lăudăm pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevărat, să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită, fără de asemănare, decât Serafimii, care, fără stricăciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugăciunile PreaCuratei Maicii Tale și ale tuturor Sfinţilor, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi! Amin!”, potrivit acoperamantulmaiciidomnului

Calendar ortodox 30 octombrie 2022. Ce sfinți mai sunt sărbătoriți astăzi

  • Sfânta Muceniţă Melitina;
  • Sfântul Marcian, episcopul Siracuzei, ucenicul Sfântului Apostol Petru;
  • Sfinţii Mucenici Alexandru, Cronion, Iulian, Macarie şi alţi treisprezece;
  • Sfânta Muceniţe Eutropia;
  • Sfântul Apostol Cleopa;
  • Sfântul Cuvios Iosif, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfinţii Mucenici Asterie, Claudie, Neon şi sora lor, Neonila;
  • Sfinţii Apostoli din cei 70: Tertie, Marcu, Iust şi Artema; a nouă sfinţi mucenici;
  • Sfântul Mucenic Manuel;
  • Sfântul Mucenic Dometie.

Sursa foto: acoperamantulmaiciidomnului

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: