Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 30 septembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 30 septembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

GALERIE FOTO (3) Calendar ortodox 30 septembrie 2021

Calendar ortodox 30 septembrie 2021. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Grigorie Luminatorul. Acesta s-a născut în Armenia, și era înrudit cu casele regale ale Armeniei și Persiei. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfânta Muceniță Ripsimia, Gaiani și alte treizeci și două cuvioase mucenițe femei și fecioare, Sfinții celor șaptezeci de mucenici, cărora li s-au tăiat capetele împreună cu Sfânta Ripsimia, Sfântul Mucenic Stratonic și Sfântul Mucenic Mardonie.

Calendar ortodox 30 septembrie 2021. Ce sfânt este sărbătorit

Calendar ortodox 30 septembrie 2021. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Grigorie Luminatorul, Apostolul Armeniei. Acesta s-a născut la Valarshapat, capitala Ararat în Armenia. Tradiția armeană l-a prezentat ca fiind un descedent al unei familii nobile. Încă de mic, Grigorie a fost trimis în Cezareea Capadociei, unde a fost crescut în credință și botezat. Ani mai târziu se căsătorește și are doi fii, Vhartanes și Aristages. Grigorie s-a întors în Armenia pentru a-și încreștina conaționalii. Acesta distruge tempul și altarul zeilor păgâni locali din Ashtishat, iar Tiridat nu a fost de acord cu gestul acestuia și l-a torturat. Ulterior, Grigorie reușește să-l convertească pe rege, împreună cu familia sa, dar și întregul popor. Leontiu de Cezareea îl hirotonește episcop, iar Petru de Sevaste îl întronizează ca episcop al Armeniei.

 

Sfântul Grigorie Luminatorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai săi, iar Aristages a fost succesorul tatălui său la tronul patriarhal al Armeniei. Aristages a participat și la sinodul I ecumenic de la Niceea, iar Sfântul Grigorie ar fi făcut o călătorie la Roma împreună cu Tiridates. Aproape de sfărșitul vieții, Sfântul Grigorie Luminatorul se retrage pentru a duce o viață singuratică într-o peșteră din Manyea, în provincia Taran. Acesta își ultima suflare în sălbăticie, iar niște pastori îi găsesc trupul și, neștiind cine era, au ridicat deasupra lui o movilă de pietre. Sfântul Grigorie Luminatorul a trecut la cele veșnice după 31 de ani de pastorie, iar o părticică din moaștele sale se afla la Biserica „Sfantul Gheorghe” Vechi din Bucuresti. Paraclisul Sfântul Ierarh Grigorie Luminatorul, Arhiepiscopul Armeniei, din Reședința Patriarhală, își sărbătorește hramul principal pe 30 septembrie.

Sfantul Grigore Luminatorul

Troparul Sfântului Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei, glasul al 4-lea:

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge, Sfinţite Ierarhe Grigorie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul:

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părţi ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară întru adâncul nepătimirii, Te rog, îneacă-i. Pentru ca Ţie, ca într-o alăută în omorârea trupului, să-Ţi cânt cântare de biruinţă.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un păstor priveghetor, ca un mucenic sfinţit, stând înaintea Preacinstitei Treimi purtător de cunună, prin sfinţitele tale rugăciuni, adormi chipurile cele întunecoase ale patimilor mele, cel ce te laud pe tine, Fericite Grigorie.

Stih: Sfinte Părinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminătorul cel neapus, ierarhul cel mare, păstorul cel mult chinuit, care a petrecut întru nevoinţe, lauda Armeniei, astăzi la ospăţ ne-a chemat pe noi credincioşii, adunându-ne să-l fericim pe dânsul.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Umplându-te de apele cele vii ale Duhului, ai ieşit ca un râu din Edenul cel înţelegător, adăpând faţa Bisericii şi uscând noianul nebuniei idolilor, Fericite Grigorie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prin Crucea Celui Ce S-a Întrupat din tine, Preacurată, întărindu-se femeile, tare s-au luptat şi s-au adus Lui după tine, Fecioară, strălucind cu strălucirile Fecioriei şi cu sângele muceniciei.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: