Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 29 septembrie. Un Sfânt Mare este sărbătorit

Calendar ortodox 29 septembrie. Un Sfânt Mare este sărbătorit

Calendar ortodox 29 septembrie.

Calendar ortodox 29 septembrie. Creștinii ortodocși îl vor prăznui miercuri, 29 septembrie, pe Sfântul Chiriac, despre care se spune că, prin rugăciunea sa, poate vindeca orice boală. Tot în această zi sunt sărbătoriți Sfinții 150 de Mucenici din Palestina, Sfânta Muceniță Petronia, Sfânta Muceniță Gudelia și Sfinții Mucenici Casdon și Casdoas.

Calendar ortodox 29 septembrie. Un Sfânt Mare este sărbătorit

Calendar ortodox 29 septembrie. Creștinii ortodocși îl sărbătoresc mâine pe Sfântul Chiriac Sihastrul, vindecătorul de boli. Acdesta s-a născut în anul 448, în perioada împăratului Teodosie cel Mic, în Corint. Sfântul Chiriac este nepotul Episcopului Petru al Corintului, iar încă de mic copil a fost hirotesit citet al bisericii catedralei. La 18 ani, Chiriac a ajuns la Ierusalim unde l-a cunoscut pe Sfântul Eftimie, care i-a prorocit că va ajunge un mare duhvnic.

Eftimie l-a tuns în monahism și l-a trimis la Sfântul Gherasim de la Iordan. Aici Sfântul Chiriac a petrecut nouă ani. După moartea Sfântului Gherasim, acesta s-a întors la mănăstirea Sfântului Eftimie, iar după zece ani, a fugit de slava oamenilor, a sihăstrit în locuri diferite. În cele din urmă s-a stabilit la Mănăstirea Sfântului Hariton. Sfântul Chiriac Sihastrul a spus că în toate zilele vieții lui lumina soarelui nu l-a văzut mâncând, nici nu a suparat pe cineva.

Sfântul Chiriac a fost cunoscut atât pentru nevoințele sale cât și pentru darul facerii de minuni. Sinaxarul scrie despre el că este „puternic vindecator al bolnavilor, si bland mangaietor al celor intristati”. Sfântul Chiriac a fost și un mare luminator al Bisericii, Stalp al Ortodoxiei, luptând mai ales împotriva ereziilor lui Origen. Chiriac a murit în anul 557.

Rugăciunea Sfântului Chiriac

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Chiriac. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Cântarea 1, glasul al 8-lea.

Irmosul:

Cântare să înălţăm, popoare, Minunatului Dumnezeului nostru, Celui Ce a izbăvit din robie pe Israel, cântare de biruinţă cântându-I şi grăind: să cântăm Ţie Unuia, Stăpânului!

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Chiriac, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca să laud după vrednicie pe Cuviosul Chiriac, laudă de Dumnezeiască cunoştinţă şi de daruri dă-mi mie, Hristoase, prin rugăciunile lui. Că Tu eşti Comoara învăţăturilor celor înţelepte şi mai presus de cuvânt.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Chiriac, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Primindu-mă cu voie bună pe mine, care aduc ţie acum laudă, Fericite Chiriac, roagă-te lui Hristos să mă împărtăşesc de Dumnezeiasca Rază de Lumină şi să câştig mântuirea cea adevărată.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Chiriac, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Biruit-ai pe stăpânii întunericului, părinte, întărindu-te cu puterea cea tare a Stăpânului, Preafericite Chiriac! Şi mergând după urmele Lui, ai ajuns la odihna cea de sus.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Arătat-ai pe pământ râvnă asemenea cu îngerii şi tot cugetul trupului l-ai supus Duhului Celui Purtător de viaţă. Pentru aceasta acum dănţuieşti împreună cu ei în ceruri, purtătorule de Dumnezeu, Sfinte Chiriac.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Scară Înţelegătoare te-ai arătat, care a văzut-o Iacob, alesul lui Dumnezeu, prin care în chip de negrăit S-a pogorât Cel fără de trup, ca să Se Întrupeze Neschimbat mai presus de cuvânt din tine, Născătoare de Dumnezeu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: