Redactia.ro
Home » Știri » Calendar ortodox 31 ianuarie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 31 ianuarie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Calendar ortodox 31 ianuarie 2022

Calendar ortodox 31 ianuarie 2022. Luni, 31 ianuarie, sunt sărbătoriți Sfinții Chir și Ioan, care aveau darul vindecării. Tot în această zi sunt prăznuiți Sfânta Mucenică Atanasia și cele trei fiice ale sale, Teodora, Teoctista și Eudoxia, Sfinții Mucenici Victorin, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapin și Papia, Sfântul Mucenic Hie Ardunul și Sfânta Muceniță Trifina.

Calendar ortodox 31 ianuarie 2022. Ce sfinți sunt sărbătoriți

Sfinții Chir și Ioan au trait la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea. Sfântul Chir era originat din Alexandra, iar Sfântul Ioan din Edesa. Chir i-a învățat pe bolnavă să se ferească de păcate, pentru că ele se făceau pricinuitoare bolilor. Din cauza persecuțiie împotriva creșinilor, inițiată de împăratul Dioclețian, Chir ajunge în Arabia unde se va călugări, iar Ioan pleacă în Ierusalim. Chir va lăsa meșteșugul său doctoricesc pentru că ia de la Dumnezeu darul facerii de minuni,prin rugăciuni.

Auzind de minunile pe care acesta le face, Ioan merge să-l cunoască, iar cei doi devin prieteni și o încurajează pe Atanasia, cu cele trei fiice ale ei, Teoctista, Teodosia și Eudoxia să nu se lepede de credința în Iisus Hristos. Aceasta ar fi și motivul pentru care în ziua de 31 ianuarie li se taie capetele. Potrivit Sinaxarului din 31 ianuarie, creștinii au luat trupurile lor și le-au îngropat în biserica Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu. În perioada împăratului Teodosie cel Tânăr, Sfântul Chiril, patriarhul Alexandriei a dus moaștele Sfinților Mucenici Chir și Ioan în satul Manutin, spre izgonirea demonilor și spre slava lui Hristos.

Troparul sfinților Chir și Ioan

Darurile Treimii salasluindu-se in inimile voastre cele curate, preafericitilor Chir si Ioane, infricosati izgonitori duhurilor celor necurate v-ati aratat si ati fost tamaduitori neputintelor, nu numai celor descoperite, ci si celor ascunse. Drept aceea indrazneala avand catre Dumnezeu cel iubitor de oameni, prin rugaciunile voastre cele neincetate, tamaduiti patimile noastre.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii…

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Stăpânire asupra înşelăciunii ai luat, Fericite Chir, având împreună pătimitor al ostenelilor pe măritul Mucenic Ioan. Pentru aceasta, împreună vă îndulciţi de cea mai aleasă desfătare în ceruri.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu ascultare duhovnicească încingându-te, Sfinte Chir Prea¬cinstite şi părăsind oştirea pământească, vrednicule de laudă, Sfinte Ioan, aţi ridicat împotriva demonilor semne de biruinţă, de la Hristos.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Femeile îndumnezeite râvnind la fapta cea bună a Sfinte Tecla, cucernic s-au îmbrăcat în veşmântul fecioriei, cel asemenea cu îngerii; şi de dragostea muceniciei, în vederea luptelor, s-au pregătit.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Din tine, Preacurată, cea Plină de har, ne-a Răsărit nouă Soarele dreptăţii, Hristos; şi a luminat pe cei ce şedeau înainte întru cele mai întărite închisori ale întunericului.

Cântarea a 3-a. Irmos: Se veseleşte de Tine…

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Mucenicii cei prealăudaţi, cu trupul cel neputincios, împuterniciţi de Patimile lui Hristos, au biruit pe ucigaşul de oameni.
Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.
Mucenicii lui Hristos primind chinurile trupeşti, se bucurau duhovniceşte, de Desfătarea Cea Nepieritoare.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu Crucea, slăbiciunea firii femeieşti s-a întărit; drept aceea bărbăteşte a pus pe fugă pe vrăjmaşul balaur.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Numai tu, Maica lui Dumnezeu, te-ai făcut celor de pe pământ Mijlocitoare a bunătăţilor celor mai presus de fire. Pentru aceasta strigăm ţie: Bucură-te!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: