Redactia.ro

Calendar ortodox 4 ianuarie 2025. Pomenirea Sfinților 70 de Apostoli, o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștinii ortodocși

Data de 4 ianuarie 2025 reprezintă o zi deosebită în calendarul creștin ortodox, marcând pomenirea Soborului Sfinților 70 de Apostoli, alături de cinstirea Cuviosului Teoctist și a altor sfinți. Această zi este dedicată recunoștinței față de apostolii care au contribuit la răspândirea Evangheliei și care rămân modele de credință și devotament.

Calendar ortodox 4 ianuarie 2025

După alegerea celor doisprezece apostoli cunoscuți, Iisus Hristos a desemnat încă 70 de ucenici pentru a propovădui cuvântul Lui în cetățile pe care urma să le viziteze. Evanghelistul Luca consemnează această alegere în capitolul 10: „Domnul a ales alți șaptezeci (și doi) și i-a trimis câte doi înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc, unde Însuși avea să vină.”

Dintre acești apostoli, Sfântul Iacob, fratele Domnului, ocupă un loc deosebit. Menționat în Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel, Iacob a fost primul episcop al Ierusalimului, numit chiar de Iisus. Martirizat de evrei pentru credința sa, Iacob rămâne un exemplu de curaj și sfințenie.

Pe lângă Sfântul Iacob, astăzi sunt pomeniți și alți apostoli renumiți, precum:

  • Sfântul Marcu Evanghelistul, autorul uneia dintre cele patru Evanghelii;
  • Sfântul Luca Evanghelistul, cunoscut pentru Evanghelia și Faptele Apostolilor;
  • Sfântul Cleopa, martor al Învierii;
  • Sfântul Simeon, un propovăduitor fervent al credinței creștine.

Acești apostoli, alături de ceilalți ucenici trimiși de Hristos, au avut un rol esențial în întemeierea Bisericii creștine și în răspândirea mesajului Evangheliei.

Alte sărbători din 4 ianuarie 2025

Pe lângă Soborul Sfinților 70 de Apostoli, această zi marchează și pomenirea altor sfinți, recunoscuți pentru viața lor dedicată lui Dumnezeu:

  • Cuviosul Teoctist, egumenul Mănăstirii Cucumia din Sicilia, cunoscut pentru smerenia și înțelepciunea sa;
  • Sfinții Mucenici Zosima Monahul și Atanasie Comentarisiul, martirizați pentru credința lor;
  • Cuvioasa Apolinaria din Sinclit, o pustnică venerată pentru viața sa ascetică;
  • Cuviosul Eftimie cel Nou, un exemplu de evlavie și răbdare;
  • Cuviosul Eftimie, egumenul Mănăstirii Vatoped, alături de doisprezece monahi din aceeași mănăstire, cunoscuți pentru viața lor de rugăciune;
  • Sfinții Mucenici Hrisant, Eufimia și Onufrie, care au rămas neclintiți în credință chiar și în fața persecuțiilor.

Acești sfinți sunt modele de dăruire și sacrificiu, iar pomenirea lor ne amintește de puterea credinței în fața încercărilor.

Pentru credincioși, ziua de 4 ianuarie este prilejul de a rosti rugăciuni speciale dedicate sfinților pomeniți. Se spune că rugăciunile rostite în această zi au o putere deosebită, fiind recomandate tuturor celor care se confruntă cu dificultăți în viață. Un canon special de rugăciune este citit în biserici, chemând credincioșii să reflecteze asupra exemplului apostolilor și al celorlalți sfinți.

Rugăciunea sfântă a celor 70 de apostoli pentru vindecare și miracole

Sfinţilor Apostoli rugaţi pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Apostoli ai lui Hristos asemenea fulgerului, prin Duh ajungând, aţi izbăvit pe cei ţinuţi în noaptea necunoştinţei şi aţi îndreptat la Lumina Vieţii pe cei ce strigă totdeauna: Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

Intrând în limanul cel prea lin, v-ati arătat celor tălăzuiţi de marea celor cumplite, înţelepţi mântuitori şi îndreptători, cântând: Doamne al părinţilor şi Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

Preaînţelepţilor, acum fericiţi fiind, ca unii ce aţi avut drept Dascăl pe Dumnezeul Cel cu adevărat Fericit, aţi făcut pe cei mai înainte ticăloşi să ajungă părtaşi ai Fericirii celei Dumnezeieşti.

Vindecă Hristoase, patimile inimilor noastre, pentru rugăciunile celor ce Te-au iubit şi Te-au propovăduit tuturor neamurilor, ca Dumnezeu, împreună şi Domn şi Făcător a toate, alungând toată înşelăciunea idolilor, cu lumina propovăduirii. Amin!

Pentru creștini, această zi este considerată un moment de profundă recunoștință și rugăciune

Această zi are o importanță deosebită nu doar pentru cinstirea sfinților, ci și pentru reflecția asupra responsabilității fiecărui creștin de a trăi în conformitate cu valorile Evangheliei. Apostolii și sfinții prăznuiți pe 4 ianuarie ne oferă un exemplu clar de curaj, dedicare și dragoste pentru Dumnezeu.

Totodată, pomenirea acestor sfinți ne amintește de rolul lor fundamental în transmiterea învățăturilor lui Hristos. Ei ne încurajează să fim recunoscători pentru moștenirea spirituală primită și să trăim cu credință autentică.

 Nepăstrarea respectului față de sărbători și față de exemplul apostolilor poate fi percepută ca o lipsă de apreciere pentru sacrificiile făcute de aceștia. Prin participarea la slujbele religioase și prin reflecția asupra vieților lor, credincioșii sunt invitați să-și întărească relația cu Dumnezeu.

Calendarul ortodox din 4 ianuarie 2025 ne aduce aminte de Soborul Sfinților 70 de Apostoli și de alte figuri sfinte care au marcat istoria Bisericii creștine. Ziua este o oportunitate pentru credincioși de a reflecta asupra propriului parcurs spiritual, de a învăța din exemplul sfinților și de a-și exprima recunoștința pentru darurile spirituale primite. Aceasta este o chemare la rugăciune, unitate și respect pentru valorile credinței noastre.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect